Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
1 czubata łyżka śmietany 18%
Farsz:
1/2 kg grzybów -koźlarze,maślaki
1 cebula
3 łyżki masła
gałka muszkatołowa do smaku
zioła prowansalskie do smaku
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
3 jajka
150 ml śmietany 18%
10 dag sera gouda
pęczek pietruszki naciowej
2 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
1 czubata łyżka śmietany 18%
Farsz:
1/2 kg grzybów -koźlarze,maślaki
1 cebula
3 łyżki masła
gałka muszkatołowa do smaku
zioła prowansalskie do smaku
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
3 jajka
150 ml śmietany 18%
10 dag sera gouda
pęczek pietruszki naciowej
Sposób przygotowania
Ciasto: mąkę przesiewamy ze szczyptą soli na stolnicę dodajemy masło,jajko, żółtko,śmietanę i zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w woreczek foliowy wkładamy na 20 minut do lodówki.
Farsz: Grzyby oczyszczamy,z maślaków obieramy skórkę z kapeluszy kroimy na cienkie plasterki lub grubszą kostkę wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy wodę,dodajemy masło oraz posiekaną cebulę i dusimy około 25 minut.Studzimy.
Całkiem zimne mieszamy z jajkami oraz śmietaną doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami i połową posiekanej natki pietruszki.
Zimne ciasto wałkujemy wykładamy do okrągłej formy na tartę o śr 26 cm,nakłuwamy gęsto widelcem posypujemy połową startego na tarce jarzynowej sera żółtego,
wylewamy farsz grzybowy,wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy aż ser się rozpuści.Przed podaniem posypać resztą natki,podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !