Składniki
Ciasto;
4 jajka
150 g masła
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g czekolady 70%
50 g czekolady białej
150 g brązowego cukru trzcinowego
50 g marynowanego imbiru
szczypta soli
Nadzienie;
100 g białej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Biały sos czekoladowy;
1 żółtko
1 łyżka kukurydzianej mąki
200 ml mleka 3,2%
100 g białej czekolady
Dekoracja;
kakao do oprószenia
płatki białej i ciemnej czekolady
4 jajka
150 g masła
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g czekolady 70%
50 g czekolady białej
150 g brązowego cukru trzcinowego
50 g marynowanego imbiru
szczypta soli
Nadzienie;
100 g białej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Biały sos czekoladowy;
1 żółtko
1 łyżka kukurydzianej mąki
200 ml mleka 3,2%
100 g białej czekolady
Dekoracja;
kakao do oprószenia
płatki białej i ciemnej czekolady
masło do wysmarowania foremek
Sposób przygotowania
Ciasto;
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku aż do połączenia,dodać szczyptę soli,wsypać mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i kakao, dodać starte drobno czekolady, białą i gorzką, na koniec wsypać do masy osączony wcześniej z zalewy i drobniutko posiekany imbir.
Kokilki ceramiczne lub metalowe foremki do muffinek wysmarować masłem, wylać do połowy masę czekoladową.
Nadzienie;
Czekoladę białą połamać na kawałki włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej połączyć ze słodką śmietanką lekko przestudzić i tak przygotowaną masą wlewać po łyżeczce na ciemne ciasto i przykryć reszta ciasta tak aby było 2/3 objętości kokilki. Foremki wstawić do blachy wypełnionej wrząca wodą tak aby były do połowy zanurzone,wkładamy do nagrzanego do 180/c piekarnika i pieczemy pudding 45 minut-do suchego patyczka.
Biały sos czekoladowy;
Żółtko utrzeć z mąką kukurydzianą, mleko zagotować i zalać masę z żółtkiem cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, mieszać aż sos, zacznie lekko gęstnieć wtedy dodać pokruszoną tabliczkę białej czekolady i mieszać do momentu aż się roztopi.
Gotowym sosem polać pudding wyłożony na talerzyki,oprószyć kakao i posypać płatkami białej i ciemnej czekolady.
Podawać od razu po przyrządzeniu.
Życzę smacznego;-)
Ps.
Ten przepis bierze udział w akcji gdzie do wygrania są dwie książki Doroty Świątkowskiej -cudowne ilustracje nie mówiąc o przepisach jednym słowem och ach, gdy dowiedziałam się o konkursie oczy mi się zaświeciły to nie lada gratka dla każdego kto kocha książki ,mam cichą nadzieję że znajdą się i one w mojej biblioteczce,a więcej do poczytania tutaj: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Agatko,super przepis, zycze powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńMartuś nie dziękuję, aby nie zapeszać...:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczko, u mnie też uwielbiają muffiny, a czekoladowe to już w ogóle !
OdpowiedzUsuńJa bym się skusiła... Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że Wam się podoba;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja!!
OdpowiedzUsuń