Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 24 października 2014

Czekoladowy pudding z imbirem-na drugie słodkie śniadanie


  • Dziś w poście ...czekoladowo w sam raz na jesienne słoty...:)
  • Samo słowo czekolada ma w sobie magię, w szare pochmurne dni dodaje nam energii,doskonale łączy się z innymi składnikami,  ja połączyłam smaki białej i półsłodkiej czekolady z rozgrzewającym dodatkiem imbiru. Takie małe co nie co na drugie śniadanie z kubkiem kawy to poezja. Wyszło nieskromnie mówiąc pysznie
  • Ten deser to prawdziwa delicja,skusicie się? 





                                                                   

Składniki

Ciasto;
4 jajka
150 g masła
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g czekolady 70%
50 g czekolady białej
150 g brązowego cukru trzcinowego
50 g marynowanego imbiru
szczypta soli

Nadzienie;
100 g białej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

Biały sos czekoladowy;
1 żółtko
1 łyżka kukurydzianej mąki
200 ml mleka 3,2%
100 g białej czekolady

Dekoracja;
kakao do oprószenia
płatki białej i ciemnej czekolady
masło do wysmarowania foremek  

Sposób przygotowania

Ciasto;
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku aż do połączenia,dodać szczyptę soli,wsypać mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i kakao, dodać starte drobno czekolady, białą i gorzką, na koniec wsypać do masy osączony wcześniej z zalewy i drobniutko posiekany imbir. 
Kokilki ceramiczne lub metalowe foremki do muffinek  wysmarować masłem, wylać do połowy masę czekoladową.


Nadzienie;
Czekoladę białą połamać na kawałki włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej połączyć ze słodką śmietanką lekko przestudzić i tak przygotowaną masą wlewać po łyżeczce na ciemne ciasto i przykryć reszta ciasta tak aby było 2/3 objętości kokilki. Foremki wstawić do blachy wypełnionej wrząca wodą tak aby były do połowy zanurzone,wkładamy do nagrzanego do 180/c piekarnika i pieczemy pudding 45 minut-do suchego patyczka.

Biały sos czekoladowy;
 Żółtko utrzeć z mąką kukurydzianą, mleko zagotować i zalać masę z żółtkiem cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, mieszać aż sos, zacznie lekko gęstnieć wtedy dodać pokruszoną tabliczkę białej czekolady i mieszać do momentu aż się roztopi. 

Gotowym sosem polać pudding wyłożony na talerzyki,oprószyć kakao i posypać płatkami białej i ciemnej czekolady.

Podawać od razu po przyrządzeniu.
                                                          

                                                                        Życzę smacznego;-)

Moje wypieki i desery na każdą okazję

Ps.
Ten przepis bierze udział w akcji gdzie do wygrania są dwie książki Doroty Świątkowskiej -cudowne ilustracje nie mówiąc o przepisach jednym słowem och ach, gdy dowiedziałam się o konkursie oczy mi się zaświeciły to nie lada gratka dla każdego kto kocha książki ,mam cichą nadzieję że znajdą się i one w mojej biblioteczce,a więcej do poczytania tutaj: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj