Składniki
12-13 parówek dobrej jakości
2 opakowania ciasta francuskiego świeżego
1 jajko
2 łyżki mleka
ziarna słonecznika
SOS:
2 opakowania ciasta francuskiego świeżego
1 jajko
2 łyżki mleka
ziarna słonecznika
SOS:
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 szklanki majonezu
4 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu, radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm.
Parówki odwijamy z folii i zawijamy w ciasto francuskie tak aby paski nachodziły na siebie.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem smarujemy pędzelkiem zawijańce obsypujemy ziarnami słonecznika,
układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika i pieczemy około 15 minut aż zaczną się rumienić.
Sos: Majonez łączymy ze śmietaną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu,możemy udekorować zieleniną.
Szybka i pyszna przystawka ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńRobię nawet na codzień, pycha danie
OdpowiedzUsuń