Sposób przygotowania
Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm po nakłuwać gęsto widelcem wsadzić do Nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania trzy łyżki wody i cukier, następnie dodać żółtka krótko zmiksować ,wsypać stopniowo-po łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.
Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę , zmiksować. Ananasy osączyć z zalewy pokroić w kostkę sok zachować .
Przełożenie: Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym przykryć biszkoptem lekko nasączyć sokiem z ananasów posmarować ¾ kremu śmietankowego wciskając pokrojone ananasy przykryć drugim krążkiem biszkopta lekko nasączyć sokiem posmarować wierzch i boki pozostałym kremem .Dowolnie udekorować.
Życzę smacznego!
wygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńPiękny i na pewno bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńidealny na większe rodzinne okazje!
OdpowiedzUsuńJak pyszne ciasta, to zawsze u Ciebie. Kolejne mega apetyczne
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, pyszności jak zawsze u Ciebie! Pozdrawiamy!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo!
OdpowiedzUsuńPiękny! Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńAguś ale piękne ciasto :) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapachniało latem!
OdpowiedzUsuńoj tak! faktycznie słonecznie...:D
Usuń