Składniki
1/2 kg mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
25 g drożdży świeżych
16 g cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka
100 g masła
3 żółtka
szczypta soli
1/2 słoiczka dżemu jagodowego
lukier do dekoracji
perełki cukrowe do dekoracji
2/3 szklanki cukru
25 g drożdży świeżych
16 g cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka
100 g masła
3 żółtka
szczypta soli
1/2 słoiczka dżemu jagodowego
lukier do dekoracji
perełki cukrowe do dekoracji
Sposób przygotowania
Mleko podgrzać aby było ciepłe rozpuścić w nim łyżeczkę cukru, dodać drożdże oprószyć łyżką mąki i zostawić zaczyn do podrośnięcia.
Masło rozpuścić w mikrofali przestudzić.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać żółtka i wyrośnięty zaczyn wyrobić ręką gładkie ciasto, wlać masło i ponownie wyrobić.
Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie podzielić na porcje nakładać w środek nadzienie brzegi zlepić i uformować w kule.
Włożyć do papierowych papilotek na duże muffiny, odstawić na 20 minut znów w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu piec 25 minut w temp 180*c Po wystudzeniu udekorować lukrem i cukrowymi perełkami.
Smacznego :)
Świetny pomysł na odchudzone pączki, rewelacyjnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują, zjadłabym takiego pączusia z miłą chęcią :))
OdpowiedzUsuńCudowne!!!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiad, świetne
OdpowiedzUsuńSuper pomysł nba inne paczuszki, świetnie przemyslane
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pączusie pięknie się prezentują :)Wypróbuję na pewno 😘
OdpowiedzUsuń