Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 7 maja 2015

Kostka limonkowa

  • Proste i szybkie do przygotowania ciasto, mój ulubiony przepis gdy mam upiec coś na spotkanie przy kawie-puszysty biszkopt nasączony limonkowym ponczem, smaczny orzeźwiający krem i agrestowa galaretka która dopełnia całość. Rozpływa się w ustach!


Składniki:

Ciasto:
6 jaj
13 dag mąki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
10 dag cukru

Krem limonkowy:
1/2 litra śmietany kremówki
2 limonki
25 dag sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Poncz:
3/4 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
1/2 limonki

Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe lub kiwi
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
50 g wiórek kokosowych białych

Sposób przygotowania:

CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem o wym 26/39 cm i piec 30 minut w temp 160*c.

KREM: Wszystkie składniki masy muszą być dobrze schłodzone-najlepiej aby 12 godzin przed przygotowaniem kremu były umieszczone w lodówce- Limonki myjemy szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, osuszamy ścieramy na drobnej tarce skórkę, z jednej wyciskamy sok,wszystkie składniki umieszczamy je w jednej misie, miksujemy mikserem aż krem będzie gęsty 

PONCZ:Składniki ponczu mieszamy z wyciśniętą limonką. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.

PRZEŁOŻENIE: Upieczony wystudzony biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego, wykładamy krem limonkowy, zalewamy tężejącą galaretką wstawimy do lodówki do całkowitego stężenia.Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.


Życzę smacznego ;-)

Wiosenne słodkości!

7 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj