Składniki:
Ciasto:
6 jaj
13 dag mąki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
10 dag cukru
Krem limonkowy:
1/2 litra śmietany kremówki
2 limonki
25 dag sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Poncz:
3/4 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
1/2 limonki
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe lub kiwi
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
50 g wiórek kokosowych białych
6 jaj
13 dag mąki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
10 dag cukru
Krem limonkowy:
1/2 litra śmietany kremówki
2 limonki
25 dag sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Poncz:
3/4 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
1/2 limonki
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe lub kiwi
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
50 g wiórek kokosowych białych
Sposób przygotowania:
CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem o wym 26/39 cm i piec 30 minut w temp 160*c.
KREM: Wszystkie składniki masy muszą być dobrze schłodzone-najlepiej aby 12 godzin przed przygotowaniem kremu były umieszczone w lodówce- Limonki myjemy szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, osuszamy ścieramy na drobnej tarce skórkę, z jednej wyciskamy sok,wszystkie składniki umieszczamy je w jednej misie, miksujemy mikserem aż krem będzie gęsty
PONCZ:Składniki ponczu mieszamy z wyciśniętą limonką. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.
PRZEŁOŻENIE: Upieczony wystudzony biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego, wykładamy krem limonkowy, zalewamy tężejącą galaretką wstawimy do lodówki do całkowitego stężenia.Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Takie ciasta lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńfajna ta kosteczka i bardzo apetyczna :P
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto.
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie ;)!
OdpowiedzUsuńCudownie lekka i orzeźwiająca :)
OdpowiedzUsuńWyglada niesamowicie smacznie, mniam..narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuń