Wypiek dumnie prezentuje się na Porcelanie Bogucice z serii:FILONA
na drugim planie talerzyk DIAMENT GOLD
Składniki:
Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm
3/4 kostki masła
1 1/4 szklanki wody
1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
6 dużych jaj
Masa śmietanowa z kiwi:
3/4 kostki masła
1 1/4 szklanki wody
1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
6 dużych jaj
Masa śmietanowa z kiwi:
3 sztuki dojrzałego kiwi
1 galaretka kiwi
1/2 szklanki wody
1/2 litra śmietany 36%
3 łyżki cukru
polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.
Krem: Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki. Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce.
Życzę smacznego!
Wygląda na przepyszny, lekki deser. Coś w sam raz dla mnie :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTo ja już biegnę po kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńZauroczył mnie ten torcik. Wygląda pięknie i pysznie, a jak tak bardzo lubię ciasto ptysiowe.
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie u Ciebie, świetne ciacho :)
OdpowiedzUsuń