Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 24 czerwca 2015

Zupa z czereśni i czerwonego wina

  • Uwielbiam letnie owocowe zupy, tym razem zrobiłam z soczystych czereśni na półsłodkim winie czerwonym ze szczyptą ognistego pieprzu cayenne ..jaki smak? musicie przekonać się sami, dla mnie poezja!




 

1/2 kg czereśni
200 ml wina półsłodkiego czerwonego
100 ml wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka miodu rzepakowego
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka mąki kukurydzianej
świeża mięta




Czereśnie myjemy i drylujemy. Wino mieszamy z wodą,odlewamy 1/4 szklanki i rozprowadzamy w nim mąkę kukurydzianą, resztę gotujemy na wolnym ogniu bez pokrywki około 10 minut, żeby część wina odparowała,po czym dodajemy cukier puder oraz miód.


Po dosłodzeniu wrzucamy czereśnie gotujemy 3 minuty, po czym zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą rozrobioną w winie, doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne, odstawiamy do schłodzenia.

Posypujemy świeżą posiekaną miętą. Najlepiej smakuje zimna z lodówki podana z małą ilością grubego makaronu.

Smacznego!

5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj