1/2 kg czereśni
200 ml wina półsłodkiego czerwonego
100 ml wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka miodu rzepakowego
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka mąki kukurydzianej
świeża mięta
200 ml wina półsłodkiego czerwonego
100 ml wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka miodu rzepakowego
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka mąki kukurydzianej
świeża mięta
Czereśnie myjemy i drylujemy. Wino mieszamy z wodą,odlewamy 1/4 szklanki i rozprowadzamy w nim mąkę kukurydzianą, resztę gotujemy na wolnym ogniu bez pokrywki około 10 minut, żeby część wina odparowała,po czym dodajemy cukier puder oraz miód.
Po dosłodzeniu wrzucamy czereśnie gotujemy 3 minuty, po czym zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą rozrobioną w winie, doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne, odstawiamy do schłodzenia.
Posypujemy świeżą posiekaną miętą. Najlepiej smakuje zimna z lodówki podana z małą ilością grubego makaronu.
Smacznego!
Zupki owocowe bardzo lubię, ale jeszcze wina nie dodawałam :-)
OdpowiedzUsuńzyskuje bardzo na smaku :)
Usuńz winem? musi być obłędna!!!
OdpowiedzUsuńzaręczam że jest!
UsuńMusi byc pyszna, bardzo lubie owocowe zupy
OdpowiedzUsuń