Kruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa
o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki
ciepłej herbaty.
Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień-Bogucice
Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień-Bogucice
Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze
produktów Dr.Oetker
Składniki:
Ciasto kruche
15 dag mąki pszennej
10 dag masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1/2 kg mielonego twarogu
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka 2%
4 białka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
Pianka ze śmietanki:
1 szklanka śmietany 30%
1 galaretka pomarańczowa
Prymulki Dr.Oetker
15 dag mąki pszennej
10 dag masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1/2 kg mielonego twarogu
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka 2%
4 białka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
Pianka ze śmietanki:
1 szklanka śmietany 30%
1 galaretka pomarańczowa
Prymulki Dr.Oetker
Cytrynowa beza Dr.Oetker
Blask pereł Dr.Oetker
Sposób wykonania:
Ciasto: Do mąki pszennej dodać
cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do
pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem
tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa: Białka jaj ubić na
sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i
jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite białka i
delikatnie wmieszać w masę serową.
Wylać na kruchy spód, piec w
nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i
piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w
szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną
śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim
strumieniem tężejącą galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy
szpatułką, dekorujemy wg uznania.
Schładzamy w lodówce.
Bon Appetit!
wczoraj obiecałam sobie, że w tym tygodniu nie zjem ani gramu słodyczy...a teraz siedzę i ślinię się :D oj, kochana, nie masz litości!
OdpowiedzUsuńWiem jak to jest :) sama jem ociupinkę, resztę rodzinka;)
UsuńWygląda cudownie! :) Chętnie bym się skusiła z herbatką .... :)
OdpowiedzUsuńza sernikami nie przepadam, ale ten wygląda obłędnie i pewnie bym się skusiła gdyby przede mną stał :) Ale Ty masz talent!
OdpowiedzUsuńWspaniały, jesteś prawdziwą mistrzynią słodkich wypieków :-)
OdpowiedzUsuńWygląda jak marzenie :)
OdpowiedzUsuń