Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 19 października 2015

Piankowy sernik z dynią

Kruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty.
Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień-Bogucice

Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów Dr.Oetker






Składniki:

Ciasto kruche
15 dag mąki pszennej
10 dag masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1/2 kg mielonego twarogu
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka 2%
4 białka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy

Pianka ze śmietanki:
1 szklanka śmietany 30%
1 galaretka pomarańczowa
Prymulki Dr.Oetker
Cytrynowa beza Dr.Oetker
Blask pereł Dr.Oetker

Sposób wykonania:

Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę serową.

Wylać na kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. 
Dobrze schłodzoną śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy szpatułką, dekorujemy wg uznania. 
Schładzamy w lodówce.
Bon Appetit!




Sposób na dynię 2015

Jesienne słodkości!

6 komentarzy:

  1. wczoraj obiecałam sobie, że w tym tygodniu nie zjem ani gramu słodyczy...a teraz siedzę i ślinię się :D oj, kochana, nie masz litości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem jak to jest :) sama jem ociupinkę, resztę rodzinka;)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie! :) Chętnie bym się skusiła z herbatką .... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. za sernikami nie przepadam, ale ten wygląda obłędnie i pewnie bym się skusiła gdyby przede mną stał :) Ale Ty masz talent!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały, jesteś prawdziwą mistrzynią słodkich wypieków :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj