Proste w przygotowaniu na
gęstym jogurcie greckim i świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym. Klasyka, która
zawsze się sprawdza na różne okazje, jest wilgotne i aromatyczne, uwielbiane przez najmłodszych można również
zrobić w formie babeczek. Polecam dla początkujących w pieczeniu.
Składniki:
Ciasto:
na 3 papierowe foremki o wym
15/7 cm
25 dag jogurtu naturalnego
greckiego
50 dag mąki tortowej
4 duże jajka
200 ml świeżo wyciśniętego soku
z pomarańczy
150 ml oleju rzepakowego
15 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier do polania
Dowolna posypka
Do misy miksera wbić jajka,
wsypać cukier zwykły z cukrem waniliowym, miksować do momentu aż masa jajeczna
będzie prawie biała, następnie nie przerywając miksowania wlać olej, dodawać
stopniowo jogurt i mąkę tortową wymieszana z proszkiem, oraz wlewamy sok z
pomarańczy, robimy to delikatnie na najniższych obrotach miksera. Miksujemy do
połączenia wszystkich składników.
Tak przygotowane ciasto wlewamy
do trzech papierowych foremek. Pieczemy w nagrzanym do 166-170*c piekarniku
przez 45-50 minut-lub do momentu suchego patyczka.
Zimne ciasto dekorujemy lukrem
i dowolna posypką.
Papierowe foremki ze zdjęcia do
nabycia w sklepie
Cukieteria są idealne gdy chcemy upiec ciasto np na prezent, te formy występują w różnych wersjach kolorystycznych.
Osoby lubiące piec ciasta będą zachwyceni różnorodnym asortymentem i przystępnymi cenami tego sklepu.
Polecam!
Mniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńmiałam okazję jeść podobne ciasto u cioci podczas świąt, jest przepyszne. :) na pewno sama zrobię je w najbliższym czasie :) polecam :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo lekko :)
OdpowiedzUsuńPomimo kataru czuję ten cudowny zapach ciasta. Pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńTylko 50 dag mąki? Nie będzie wodniste?
OdpowiedzUsuń50 dag mąki to mało ?
UsuńNie, nie będzie wodniste , jest w sam raz, a ciasto przed włożeniem do foremek jest gęste.
Proszę napisz czy ciasto się udało ;)