Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 29 marca 2016

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe

Proste w przygotowaniu na gęstym jogurcie greckim i świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym. Klasyka, która zawsze się sprawdza na różne okazje, jest wilgotne i aromatyczne, uwielbiane przez najmłodszych można również zrobić w formie babeczek. Polecam dla początkujących w pieczeniu.






Składniki:

Ciasto:

na 3 papierowe foremki o wym 15/7 cm

25 dag jogurtu naturalnego greckiego
50 dag mąki tortowej
4 duże jajka
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
150 ml oleju rzepakowego
15 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier do polania
Dowolna posypka

Do misy miksera wbić jajka, wsypać cukier zwykły z cukrem waniliowym, miksować do momentu aż masa jajeczna będzie prawie biała, następnie nie przerywając miksowania wlać olej, dodawać stopniowo jogurt i mąkę tortową wymieszana z proszkiem, oraz wlewamy sok z pomarańczy, robimy to delikatnie na najniższych obrotach miksera. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do trzech papierowych foremek. Pieczemy w nagrzanym do 166-170*c piekarniku przez 45-50 minut-lub do momentu suchego patyczka.
Zimne ciasto dekorujemy lukrem i dowolna posypką.

Papierowe foremki ze zdjęcia do nabycia w sklepie
Cukieteria są idealne gdy chcemy upiec ciasto np na prezent, te formy występują w różnych wersjach kolorystycznych.
Osoby lubiące piec ciasta będą zachwyceni różnorodnym asortymentem i przystępnymi cenami tego sklepu.
Polecam!


6 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam okazję jeść podobne ciasto u cioci podczas świąt, jest przepyszne. :) na pewno sama zrobię je w najbliższym czasie :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomimo kataru czuję ten cudowny zapach ciasta. Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko 50 dag mąki? Nie będzie wodniste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 50 dag mąki to mało ?
      Nie, nie będzie wodniste , jest w sam raz, a ciasto przed włożeniem do foremek jest gęste.
      Proszę napisz czy ciasto się udało ;)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj