Ciasto drożdżowe uwielbia chyba
każdy, przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować
tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie….
Moja propozycja to pulchny
wieniec z masą serową i kleksami kajmaku z orzechami, słodką kruszonką z
kubkiem mleka czy kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania
użyłam już tradycyjnie suszonych drożdży Dr.Oetker-jeszcze nigdy mnie nie zawiodły!
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka 2%
1 torebka suszonych drożdży
1 jajko
60 g cukru
4 łyżki stopionego masła
1 laska wanilii
Szczypta soli
Nadzienie:
20 dag kremowego twarogu
10 dag cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
1 torebka budyniu śmietankowego
15 dag masy kajmakowej z
orzechami
Kruszonka:
60 g mąki tortowej
50 g masła
50 g
cukru trzcinowego brązowegoSposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski,
dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże, jajko, zalewamy ciepłym mlekiem , dodajemy
ziarenka z wydrążonej wanilii, zagniatamy ciasto do połączenia składników,
wtedy wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy do momentu aż ciasto zacznie
odchodzić od ręki.
Oprószamy delikatnie mąką
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W
tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Serek miksujemy z cukrem aż się
rozpuści, wbijamy całe jajka, dodajemy budyń i sok z cytryny, miksujemy do połączenia,
Kruszonka:
Mąkę mieszamy z cukrem
trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie
zagniatamy.
Wyrośnięte ciasto
rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2
cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę.
Układamy w natłuszczonej i
wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką .
Pieczemy 30-35 minut na
złocisty kolor w temp 170*c.
Słodkich wypieków!
Uwielbiam drożdżowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Z kajmakiem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńAż jeśc mi się zachciało, od samego patrzenia
OdpowiedzUsuń