Typowe wiosenno-letnie ciasto.
Puszysty biszkopt z dodatkiem
tartej czekolady nasączony ponczem, masa
z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto
na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że czekolada i truskawki to idealne
połaczenie, jednym słowem jest pyszne!
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
50 g tartej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jasnego rumu
Masa straciatella:
35 dag twarożku 3 krotnie mielonego
30 dag serka homogenizowanego waniliowego typu Danio
25 dag serka mascarpone Mlekoma
50 g tartej gorzkiej czekolady
1 szklanka pokrojonych w kostkę
truskawek
3-4 łyżki cukru pudru
5 listków żelatyny Dr.Oetker
Zielona masa:
3 galaretki Kiwi lub agrestowe Dr.Oetker
Masa jogurtowa:
1 litr jogurtu naturalnego
greckiego
4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka pokrojonych
truskawek
Polewa czekoladowa do polania
Świeże truskawki do dekoracji
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i
miksujemy na gładką lśniacą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie
sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy
przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych
obrotach , biszkopt ma być puszysty. Wylewamy do blaszki o wym 23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30
minut.
Studzimy.
Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze
sobą i skrapiamy zimny biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy w litrze
gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.
Masa straciatella:
Żelatynę w listkach moczymy w
zimnej wodzie przez 5-7 minut, następnie odciskamy przekładamy do miseczki i
rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali .
Wszystkie serki umieszczamy w
misce, dodajemy cukier puder i mieszamy
mikserem, wlewamy płynną żelatynę oraz wsypujemy tartą czekoladę , mieszamy na
sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy
na biszkopt. Wylewamy tężejacą galaretkę.
Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w pół
szklanki wody, płynną i ostudzoną mieszamy z jogurtem cukrem pudrem oraz
pokrojonymi truskawkami, wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy dowolnie. Zostawiamy
na całą noc w lodówce.
Jestem wielkim łasuchem, więc się wpraszam na te pyszności! :)
OdpowiedzUsuńciasto jak sama wiosna!
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to balsam dla podniebienia , do tego jeszcze z jaką finezją wykonane :) Moje oczy się radują za każdym razem gdy spoglądają na takie smaczne łakocie :) Pozdrawiam Beata ...
Pyszności. Mam zamiar zrobić niestety nie mam żelatyny w listkach. Jaką ilością żelatyny w proszku mogę je zastąpić? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń5 łyżeczek żelatyny w proszku...Pozdrawiam :)
UsuńWspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuń