Małe słodkie i niepozorne
czekoladowe babeczki z konfiturą
truskawkową, oprószone cukrem pudrem, słodkość idealna dla dzieci czy
popołudniowej kawy. Papilotki do nabycia w Cukieteria.pl
Składniki:
Ciasto:
1 czubata (z górką ) szklanka mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju rzepakowego
¾ szklanki trzcinowego brązowego cukru
½ tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki ciemnego kakao
½ laski wanilii Dr.Oetker
1 mała płaska łyżeczka sody Dr.Oetker
1 czubata (z górką ) szklanka mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju rzepakowego
¾ szklanki trzcinowego brązowego cukru
½ tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki ciemnego kakao
½ laski wanilii Dr.Oetker
1 mała płaska łyżeczka sody Dr.Oetker
Konfitura truskawkowa
Cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
Ciasto: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy
cukier trzcinowy, dodajemy kakao, oraz pokruszoną na kawałki czekoladę oraz
wydrążone ziarenka z laski wanilii, podgrzewamy na małym ogniu nie gotując,
cały czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy.
Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy
olej, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz masę kakaową, delikatnie rózgą
mieszamy do połączenia składników.
Formę do muffinków wykładamy papierowymi
papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości foremek. Dodajemy po płaskiej
łyżeczce konfitury. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy na kratce
kuchennej.
Zimne oprószamy cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
idealne na dzisiejsze święto! :) pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPyszne ! Ależ bym zjadła
OdpowiedzUsuńCudowne babeczki :-) częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne babeczki :) porywam jedną :)
OdpowiedzUsuń