Delikatny jak puch, na kruchym podpieczonym
spodzie z pianką z białej czekolady, smakuje coraz lepiej z każdym kęsem. Serniki
bym mogła piec codziennie, zawsze mnie zachwycają, należą do najbardziej u mnie
lubianych ciast.
Kiedyś o nich książkę napiszę…obiecuję !
Spróbujcie upiec, to wcale nie trudne…..
Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
12 dag cukru
1 jajko
1 żółtko
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
12 dag cukru
1 jajko
1 żółtko
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
2 łyżki mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
150 ml mleka 2%
6 jajek
1 torebka budyniu śmietankowego
1 kg twarogu półtłustego
2 łyżki mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
150 ml mleka 2%
6 jajek
1 torebka budyniu śmietankowego
Pianka z białej czekolady:
½ litra śmietany kremówki
2 tabliczki białej czekolady
50 g startej białej czekolady lub wiórek
czekoladowych
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij
jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub
rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Wstaw na 20 minut do
lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do
195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.
Masa serowa:
Twaróg przełóż do miski, wlej
śmietany-kwaśną i słodką, wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania
wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby
powstała gładka kremowa masa.
Wylej na podpieczony i ostudzony spód.
Wstaw do
piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut.
Studź przy
otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia.
Pianka:
Kremówkę podgrzej w rondelku ale nie gotuj, dodaj
połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie.
Całkiem
zimną masę wstaw na całą noc do lodówki.
Następnego dnia ubij mikserem na sztywny krem,
przełóż do szprycy cukierniczej i udekoruj lub rozsmaruj na serniku, posyp wiórkami z białej czekolady.
Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Słodkich wypieków!
Mmmm...aż zapachniało
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Uwielbiam białą czekoladę a sernik prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny sernik, no i zdjęcia urocze.
OdpowiedzUsuńWszystko, co zawiera biala czekolade biore w ciemno!
OdpowiedzUsuńPoprosze!
:)
Wow! Kolejne cudeńko przygotowalas :) Ja też uwielbiam sernik :)
OdpowiedzUsuń