Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem oraz recenzja patelni Valdinox




Patelni w kuchni mam mnóstwo, ale jednej mi długo brakowało…typowo do naleśników  J …jedne spełniają swoje zadanie drugie nie, smażenie ma być przyjemne bez niespodzianek że ciasto będzie przywierało, dobra patelnia to taka żeby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu, na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki.
Zdecydowanie minęły już czasy kiedy jedna patelnia służyła do „wszytkiego” i królowała w kuchni aż do zdarcia .




Dziś opowiem Wam krótko o patelni Valdinox- z serii Rock-wygląda świetnie, tak jak by była granitowa, wygląd dla mnie jest równie ważny jak funkcjonalność ,nie muszę się wtedy wstydzić, że ktoś wejdzie do mojej kuchni, a tu szpeci  coś na kuchence, nie muszę  obawiać się że zaraz coś pęknie, coś odpadnie , coś się przypali, nie nagrzewające się uchwyty to zdecydowany dla mnie  plus, mineralna powłoka wewnętrzna oraz zewnętrzna spełnia swoje zadanie, łatwa w utrzymaniu czystości, wystarczy przetrzeć miękką gąbką i gotowe. Nadaje się zarówno do kuchni gazowych jak i indukcji. Ja sprawdziłam ją tylko na gazowej ale producent zapewnia że jest do wszystkich typów kuchenki co pokazują oznaczenia na spodzie patelni.



Aluminiowy korpus, o grubości 4 mm, w połączeniu z powłoką mineralną doskonale przewodzi ciepło, szybko i równomiernie się nagrzewa. Warto mieć taką perełkę w swojej kuchni. Na niej właśnie zrobiłam te oto naleśniki. Sprawdziła się znakomicie!
Naleśniki  ryżowe z dodatkiem twarożku i owoców możemy przygotować nie tylko na śniadanie ale również na deser czy lekki obiad, u mnie często goszczą na stole mając w domu naleśnikożerców J




Składniki:

1 szklanka mleka ryżowego
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
Szczypta soli
1 łyżeczka cukru
3 jajka
1 ½  szklanki mąki tortowej
Olej kokosowy do smażenia
Nadzienie:
35 dag kremowego twarożku
2 łyżki słodkiej śmietanki
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka pokrojonych truskawek
1 szklanka pokrojonego arbuza
Syrop klonowy do polania lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, dodać szczyptę soli, wlać mleko ryżowe oraz wodę gazowaną, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolitą masę.
Odstawić ciasto na 30 minut, po czym wlewać chochelką porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i smażyć naleśniki. W trakcie już nie ma potrzeby dodawania oleju wiec ja już smażyłam praktycznie bez tłuszczu dzięki temu ciasto jest chrupiące.



Nadzienie:
Twarożek utrzeć  ze śmietanką i cukrem, smarować usmażone naleśniki, posypać owocami zawinąć w rulon, polać syropem klonowym lub polewą , udekorować melisą i podawać od razu.

Życzę smacznego!

Garnki i patelnie tej firmy kupicie w sklepie internetowym
Piękno w domu









6 komentarzy:

  1. Naleśniki jak marzenie :)
    A patelni do naleśników to i ja jakoś się nie dorobiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne naleśniki, zjadłabym chętnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie kupujesz mleko ryżowe? Ja jakoś nie spotkałam na swojej drodze:/
    Patelnia super, mi również się marzy, podobnie zresztą jak grillowa :D

    A naleśnika zabieram- jak jeszcze coś zostało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam w Delikatesach firmy Alpro

      Usuń
    2. Oj to w moich ciężko o Alpro :) Muszę gdzieś w Tesco zapolować :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj