W tym roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco!
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
½ kostki masła
50 g cukru pudru
1 łyżka przyprawy korzennej Dr.Oetker
½ łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
1 łyżeczka śmietany 18%
Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego
1 szklanka cukru
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka startego świeżego imbiru
3 białka- z ciasta kruchego
4 jajka
100 ml śmietany 18%
2 łyżki mleka w proszku
Sos czekoladowo-pomarańczowy:
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców
150 ml śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców
150 ml śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm.
Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy.
Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Twaróg z kostki mielimy umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry, białka oraz całe jajka, wlewamy śmietanę, wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy krótko tylko do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek. Na sam koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy.
Masę serową wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy 20 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Sos pomarańczowo-czekoladowy:
Sok z pomarańczy zagotowujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. Sernik polewamy sosem na talerzykach. Podajemy.
Wesołych Świąt!
Apetycznie wygląda, przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda, taki bielutki))
OdpowiedzUsuńKocham takie desery. Zdjęcie jest przepiękne. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/12/04/cukiniowe-spaghetti-z-cielecymi-kotlecikami/
Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAgata kolejny udany wypiek, moje klimaty poprostu! :)
OdpowiedzUsuńZapachniało świętami... :-)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości użyła Pani blaszki? :)
OdpowiedzUsuńWszystko pisze,pozdrawiam😁
UsuńWszystko pisze,pozdrawiam😁
UsuńWspaniały serniczek, wyglada obłędnie
OdpowiedzUsuń