Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 4 grudnia 2016

Sernik imbirowo-piernikowy




W tym roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco!


Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
½ kostki masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka śmietany 18%

Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego
1 szklanka cukru
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka startego świeżego imbiru
3 białka- z ciasta kruchego
4 jajka
100 ml śmietany 18%
2 łyżki mleka w proszku

Sos czekoladowo-pomarańczowy:
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców
150 ml śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto: 
Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i  proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm.
Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy.

Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

 Twaróg z kostki mielimy  umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry, białka oraz całe jajka, wlewamy śmietanę,  wsypujemy  mleko w proszku  oraz budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy  krótko tylko do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek. Na sam koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy.

Masę serową wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy 20 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Sos pomarańczowo-czekoladowy:
 Sok z pomarańczy zagotowujemy z  cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.  Sernik polewamy sosem na talerzykach. Podajemy. 
Wesołych Świąt!





10 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda, przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda, taki bielutki))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham takie desery. Zdjęcie jest przepiękne. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/04/cukiniowe-spaghetti-z-cielecymi-kotlecikami/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agata kolejny udany wypiek, moje klimaty poprostu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej wielkości użyła Pani blaszki? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały serniczek, wyglada obłędnie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj