Uwielbiam karpatkę! To smaki
mojego dzieciństwa, choć nie była tak bogata w smaku jak teraz. Ta jest kolorowa
bo z dodatkiem galaretek o lekko
adwokatowym smaku i różowym cieście to propozycja na nadchodzące Walentynki.
Choć jestem na diecie
musiałam zjeść mały kawałek!
Składniki:
Ciasto parzone:
1/2 kostki masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
1/2 kostki masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
5 jajek
Czerwony barwnik-opcjonalnie
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
Krem:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
¾ kostki masła
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
¾ kostki masła
50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina
aromatu migdałowego
3 galaretki – brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa Dr.Oetker
½ tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania:
Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy
szczyptę soli opcjonalnie czerwony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który nas
zadowoli kolorystycznie i gotujemy.
Gdy zawrze
wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie
odchodzić od ścianek naczynia.
Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego
wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając,
aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia jeszcze raz
dokładnie mieszamy mikserem.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i
przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm
wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 25 -30 minut.
Studzimy na
kratce kuchennej.
Krem:
Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w szklance gorącej wody, rozlewamy
do płaskich misek, zostawiamy do całkowitego stężenia. Schłodzone najlepiej włożyć do lodówki. Zimne
kroimy na desce w kostkę.
Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki
pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko
dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy
budyń. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego
budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy.
Dodajemy pokrojone galaretki,
mieszamy delikatnie łyżką.
Kremem przekładamy placki.
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej
polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce.
Słodkich wypieków!
Śliczna)))
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :-)
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie widziałam! zaskoczyłaś mnie:)
OdpowiedzUsuńCudo,cudo! wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!:)
OdpowiedzUsuńPieknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCoś nowego ;) super wygląda!
OdpowiedzUsuńFantastyczna, świetny pomysł
OdpowiedzUsuńRewelacyjna! Jeszcze takiej karpatki nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńjaki wymiar blachy?
OdpowiedzUsuńPisze w przepisie :)
UsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń