Uwielbiam aksamitne kremowe
zupy, szczególnie zimą, są rozgrzewające
i łatwe do przygotowania, ta z czosnkową nutą jest moją ulubioną, serwuję ją z
pierożkami tortellini lub grzankami zależnie od ochoty. Poradzą sobie z nią
nawet najmłodsi kucharze ;)
Składniki:
2 pory
4-5 ziemniaków
1 główka czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
lub drobiowego (domowego)
10 dag serka topionego
śmietankowego
2-3 łyżki masła klarowanego
Jarzynka lub sól do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
1 opakowanie pierożków
tortellini z szynką serrano
Sposób przygotowania:
Por myjemy, kroimy w plasterki,
czosnek obieramy zostawiamy w ząbkach, obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło
klarowane, dodajemy wszytkie warzywa i przesmażamy około 5 minut. Po tym czasie
zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy kremowy
serek, gotujemy chwilę, zupę miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem.
Podajemy z pierożkami
tortellini ugotowanymi wg przepisu.
Smacznego!
Apetycznie))
OdpowiedzUsuńWspaniała rozgrzewająca zupa na panujące wiatry,mniam :)
OdpowiedzUsuń