Maj za pasem, a tu ciągle zimno
i deszczowo, pogoda działa przygnębiająco i jak tu rozpalić grilla?
Zawsze jednak można w domowym
zaciszu zrobić wtedy coś dobrego.
Wyjątkowe ciasto, bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z
jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka
czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe
wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek.
Polecam!
Składniki:
Forma 24/24 cm
150 g podłużnych biszkoptów
330 g jogurtu naturalnego gęstego
1 szklanka słodkiej śmietany
30%
½ szklanki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
2 banany
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
Kiść winogrona bezpestkowego
2 banany
Sposób przygotowania:
Galaretki cytrynowe rozpuścić w
300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany obrać pokroić na plastry, skropić
sokiem z cytryny aby nie ściemniały, gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o
grubszych oczkach.
Śmietanę kremówkę ubić na
sztywną pianę, dodać jogurt wymieszany z cukrem pudrem , wlać tężejącą
galaretkę cytrynową , zmiksować, wsypać czekoladę oraz dodać pokrojone banany,
wymieszać szpatułką.
Formę wyłożyć podłużnymi
biszkoptami, wylać masę jogurtową, wygładzić łyżką.
Galaretki agrestowe rozpuścić w
700 ml wrzątku, na cieście ułożyć umyte i osuszone winogrona oraz pokrojone
banany zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Wow! Teraz pogoda na pewno się poprawi jak zobaczy takie cudne ciasto! Trudno będzie mu się oprzeć! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńAleż to ciacho wspaniale wygląda!:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to ciacho :)
OdpowiedzUsuńA te winogronka zatopione w zielonej galaretce dodają uroku :)
Pyszne ciasto i pięknie sfotografowane :)
OdpowiedzUsuńJeszcze go nie zrobiłam a już podbiło moje podniebienie:) Cudowne zdjęcie:) Zrobię tylko z malinami zamiast winogrona :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy.
OdpowiedzUsuńWszystko w przepisie 🙂
UsuńWygląda obłędnie .Jutro robię 😁
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale rzadka mi wyszła ta masa ,boję się, że to się nie ściśnie, ale zobaczymy jutro Vi mi wyszło.
OdpowiedzUsuńA czy galaretka była tężejąca wlewana do masy ? Śmietana ubita na sztywno ? Jeśli było robione jak w przepisie to nie powinno być rzadkie.
UsuńTak ,wszystko zrobiłam jak w przepisie i mimo że wlewając była rzadka masa wszystko pięknie zastygło i jest przepyszne .
UsuńCieszę się 😊
Usuń