Najlepsze ciasto na słodkie weekendy,
dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w
krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków,
efektowne i bardzo pyszne. Przepis autorski.
Galaretki krystaliczne to
nowość Dr.Oetker dostępne w sklepie online w dwóch smakach, są mega!
Składniki:
Forma 24/24
14 podłużnych biszkoptów
Masa serowa:
330 ml śmietanki 30%
½ kg twarogu mielonego
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
50 g startej gorzkiej czekolady
½ szklanki cukru pudru
Wierzch:
Dowolne owoce lata (czereśnie,
winogrona, banany, truskawki)
Biszkopciki układamy na dnie
kwadratowej tortownicy.
Galaretki -truskawkową i
agrestowa, rozpuszczamy osobno w
szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę kremówkę, prosto z
lodówki ubijamy na puszystą masę, dodajemy zmielony twaróg wymieszany z cukrem
pudrem, delikatnie miksujemy aż do połączenia. Masę dzielimy na dwie części, do
jednej dodajemy truskawkową tężejącą galaretkę, miksujemy, wsypujemy startą na
tarce czekoladę, mieszamy, masę wylewamy na biszkopty, wygładzamy wkładamy na
10 minut do lodówki aby stężała.
Do pozostałej masy serowej wlewamy agrestowa
galaretkę, miksujemy, wylewamy na truskawkową warstwę, rozsypujemy obrane umyte
i osuszone owoce, zalewamy tężejącą krystaliczną galaretka rozpuszczoną wcześniej
w 750 ml gorącej wody.
Wstawiamy do lodówki na całą
noc.
Smacznego!
wygląda to ciasto przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda takie ciacho! Poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zjawiskowo 😊 Częstuję się kawałeczkiem i pozdrawiam 💋
OdpowiedzUsuńO wow! Prezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Muszę zrobić to ciasto w najbliższym tygodniu! :)
OdpowiedzUsuńile wody do galaretki truskawkowej i agrestowej? tyle ile na opakowaniu?
OdpowiedzUsuńWszystko pisze...rozpuszczamy w szklance wody/
UsuńPrzepis prezentuje się cudownie pewnie tak samo smakuje zapisuje przepishttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda !
OdpowiedzUsuńzrobiłam na urodziny córek. Wszyscy po nie sięgnęli bo kusi już samym wyglądem ( koniecznie musi być galaretka krystaliczna - już jest dostępna w dobrych marketach p smaku truskawki i wanili oraz cytryny). Dziękuje za przepis :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńzrobiłam na urodziny córek, wszyscy po nie sięgneli bo intryguje wyglądem i smakiem( galaretki już można spotkać w dobrych marketach) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy ser moze byc z wiaderka taki gotowy?,?
OdpowiedzUsuńmoże być ;)
UsuńIt looks so delicious. I am going to try this at home. Thanks Aga Milutka
OdpowiedzUsuńJakie są wymiary tej tortownicy?
OdpowiedzUsuńWszystko pisze :)
UsuńCiasto wygląda pysznie 😁. Dlatego dzisiaj go zrobiłam.
OdpowiedzUsuń