Deser który powstaje w kilka
chwil…bez odpalania piekarnika, połączenie białek z gorzką i białą czekoladą,
oraz kwasnymi owocami porzeczki i borówki daje smak któremu ciężko się oprzeć.
Deser z klasą na leniwe słodkie
letnie popołudnia….Do tego deseru polecam Wam żelatynę w listkach Dr.Oetker ,
jest dużo łatwiejsza w rozpuszczaniu i nie ma żadnych grudek w deserze.
Składniki:
Foremka 11/25cm
½ szklanki białek
½ szklanki cukru pudru
½ tabliczki gorzkiej 60% kakao
czekolady
½ tabliczki białej czekolady
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka otartej skórki z
limonki
2 łyżki wiórek czekoladowych
różowych
4 listki żelatyny
10 dag masła
10 dag czerwonej porzeczki
10 dag borówki
Dekoracja:
Owoce lata(porzeczka i borówka)
Wiórki czekoladowe różowe
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić do płynnej
konsystencji, podzielić na dwie równe części (dla ułatwienia można rozpuścić
osobno w miseczkach po 50 g)do ciepłego masła pokruszyć czekolady, do jednej
białą do drugiej gorzką .Wymieszać aż się połączą.
Listki żelatyny namoczyć osobno, po dwa listki w zimnej tak jak pisze na opakowaniu, odcisnąć dobrze,
dodać do każdej miseczki z czekoladą, wymieszać, aż się rozpuści. Masa czekoladowa musi być
cały czas ciepła aby żelatyna się rozpuściła!
Białka ubić na sztywną pianę
dodając pod koniec cukier puder oraz łyżkę soku z limonki, otartą skórkę-masa ma
być gęsta i lśniąca.
Pianę podzielić na dwie części , każdą wymieszać z jedną
masą czekoladową.
Do białej dodatkowo wsypać różowe wiórka czekoladowe i
wymieszać.
Formę keksową wyłożyć papierem
pergaminowym, wylać masę z gorzką czekoladą, posypać połową owoców, wylać białą
masę, rozsypać resztę owoców oraz posypać różowymi wiórkami czekoladowymi.
Tak przygotowaną piankę włożyć
do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Super przepis, idealna na letnią pogodę, która coś ostatnio nie dopisuję :(
OdpowiedzUsuńAleż śliczny deser, wygląda pięknie, gratuluję ;).
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym deserze :-) Niesamowity!
OdpowiedzUsuń