Ta zapiekanka powstała na wzór
tradycyjnych gołąbków, bo praktycznie robi się tak samo…z mięsa, ryżu i drobno
posiekanej kapusty powstały kulki wielkości
dużego orzecha włoskiego, całość przykryta podsmażonymi pieczarkami ..sos
jest na bazie ketchupu i sosu sojowego, wyszła mega pyszna i szybka do
przygotowania….a i jeszcze jedno ryż do tej zapiekanki gotuję dzień wcześniej
wtedy idzie dużo szybciej J Polecam gorąco, domownicy będą zachwyceni. Pomysł własny.
Składniki:
½ kg mięsa mielonego z szynki
wieprzowej
1/4 główki małej kapusty włoskiej
1 torebka ryżu
2 cebule
1 jajko
40 dag pieczarek
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 niepełna szklanka wody
1 łyżeczka przyprawy do
wieprzowiny
1 łyżka masła
10 dag sera podlaskiego w plastrach Mońki
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić z
wody, wystudzić.
Kapustę włoską, drobniutko
posiekać nożem w kostkę, wsypać do miski, dodać zmielone mięso od szynki,
posiekaną drobniutko jedną cebulę oraz zimny ryż, doprawić do smaku, solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny, wbić jedno
jajko, całość wyrobić dokładnie ręką-ma być jednolita masa.
Zwilżyć dłonie
zimną wodą, nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać
obok siebie w naczyniu żaroodpornym-naczynia niczym nie natłuszczać.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika do 180*c na około 15 minut i podpiec.
W tym czasie robimy sos oraz smażymy pieczarki:
Mąkę pszenną wsypujemy do
słoika, wlewamy wodę, zakręcamy słoik i potrząsamy aż powstanie jednolita
zawiesina, wtedy dodajemy sos sojowy oraz ketchup, zakręcamy, ponownie
wstrząsamy słoikiem-sos jest gotowy.
Na patelni rozgrzewamy masło,
dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz
pieczarki pokrojone na plastry, całość przesmażamy 5-7 minut, doprawiamy do
smaku sola oraz pieprzem.
Podpieczone mini gołąbki
wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie pieczarki z cebulą i polewamy sosem,
ser kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę.
Całość zapiekamy 45 minut w temp
180*c.
Podajemy po wyjęciu z pieca, polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Życzę smacznego!
Naprawdę świetnie wyglądają te gołąbki. Nie jadłam jeszcze takich, koniecznie muszę je spróbować.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia robisz. ..szacun...
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńGołąbeczki prezentują się bardzo apetycznie :)
dzieki!
Usuń