Uwielbiam to ciasto! To wydłubywanie
dziury na krem i zbieranie okruchów, tym
razem poszłam na całość i zrobiłam letnią wersję –porzeczkową, masa
słodko-kwaśna doskonale komponuje się z kakaowym ciastem, gwarantuję to będzie
hit wśród letnich wypieków ;)
Składniki;
Tortownica 22-24 cm
Ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru
16 g cukru z wanilią
1 szklanka mleka 2%
1 szklanka oleju rzepakowego
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
330 ml śmietany 30%
25 dag serka mascarpone
3 -4 łyżki cukru pudru
1 szklanka świeżej porzeczki
(czarna i czerwona)
50 g startej gorzkiej czekolady
Poncz:
100 ml przegotowanej wody
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Jak wykonać ?
Wszystkie składniki ciasta
muszą mieć temp pokojową.
Jajka wbić do misy miksera,
wsypać cukier i cukier z wanilią ubić na puszystą jasną masę.
Mąkę tortową wymieszać z sodą,
proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać przez sito, aby dobrze spulchnić,
cały czas ubijając na najniższych obrotach miksera wsypywać suchą mieszankę na przemian wlewać olej oraz mleko, aż
do połączenia.
Tak przygotowane ciasto wylać
do wyłożonej papierem tortownicy (samo dno) Piec w 175*c przez około 50 minut
lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić
, ściąć wierzch około 2 cm i łyżką zrobić wgłębienie tak, aby brzegi i spód
zostały nietknięte.
Okruchy z wyciętego ciasta zostawić i pokruszyć w rękach
drobniutko.
Masa:
½ szklanki porzeczek rozgnieść
na mus, resztę zostawić w całości.
Dobrze schłodzoną kremówkę,
połączyć z serkiem mascarpone, ubić na puszysty krem w trakcie dodając puder i
rozgniecione porzeczki, zmiksować dokładnie, pod koniec dodać porzeczki w
całości oraz starta czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką.
Poncz:
Składniki ponczu wymieszać ze
sobą, nasączyć ciasto, w powstałe wgłębienie nałożyć krem, uformować na kształt
kopca, posypać zostawionymi okruchami ciasta, lekko dociskając je do kremu,
włożyć do lodówki, chłodzić minimum 2 godziny lub najlepiej całą noc.
Słodkich wypieków !
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń