Składniki:
1 cukinia
25 dag fasolki szparagowej zielonej
3 ziemniaki
1/2 pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
6 listków świeżej mięty
10 dag szynki parmeńskiej
10 dag serka topionego śmietankowego
2 łyżki masła
sól ziołowa do smaku
pieprz swieżo mielony do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
25 dag fasolki szparagowej zielonej
3 ziemniaki
1/2 pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
6 listków świeżej mięty
10 dag szynki parmeńskiej
10 dag serka topionego śmietankowego
2 łyżki masła
sól ziołowa do smaku
pieprz swieżo mielony do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, szklimy 5 minut pod przykryciem, następnie zalewamy wodą-tyle żeby zakryła warzywa, wrzucamy listki miety i gotujemy do miękkości około 25 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku solą ziołową, gałką oraz pieprzem , miksujemy zupę blenderem na krem.
Rozlewamy do bulionówek podajemy z chrupiacą szynką.
Smacznego!
Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! Akurat sezon na cukinię i fasolkę w pełni, więc już wiem co dzisiaj będzie na obiad;)
OdpowiedzUsuńOchoczo kusi do zjedzenia ;)
OdpowiedzUsuń