Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Zapiekanka a’la bolognese

Smaczna zapiekanka z mięsem mielonym, papryką i sezonowo dałam tutaj do niej cukinię, szybka i łatwa do przygotowania , zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi  pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Zapraszam!




Składniki:


40 dag makaronu penne
½ kg mięsa mielonego z indyka
15 dag chudego wędzonego boczku
2 cebule
1 mała cukinia
1 biała papryka
1,5 szklanki sosu pomidorowego jak do spaghetti
15 dag startego ostrego sera np. cheddar
Zioła prowansalskie do smaku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania

Jak wykonać ? 


Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni  pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając, wlać sos pomidorowy, zagotować, wsypać zioła prowansalskie do smaku i wymieszać .

Masę mięsno warzywną wylać na ugotowany makaron, posypać startym serem, zapiekać 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku aż ser się rozpuści. 

Podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Życzę smacznego ;) 

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj