Smaczna zapiekanka z mięsem mielonym,
papryką i sezonowo dałam tutaj do niej cukinię, szybka i łatwa do przygotowania
, zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi
pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Zapraszam!
Składniki:
40 dag makaronu penne
½ kg mięsa mielonego z indyka
15 dag chudego wędzonego boczku
2 cebule
1 mała cukinia
1 biała papryka
1,5 szklanki sosu pomidorowego
jak do spaghetti
15 dag startego ostrego sera np.
cheddar
Zioła prowansalskie do smaku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Jak wykonać ?
Makaron ugotować na pół twardo,
odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
Boczek i obraną cebulę pokroić
w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni
pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie
białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone
warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając, wlać sos
pomidorowy, zagotować, wsypać zioła prowansalskie do smaku i wymieszać .
Masę mięsno warzywną wylać na
ugotowany makaron, posypać startym serem, zapiekać 15 minut w nagrzanym do
180*c piekarniku aż ser się rozpuści.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Życzę smacznego ;)
Mojemu synowi przypadnie do gustu Twoja tarta -:)
OdpowiedzUsuńPiękna, nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuń