Puszyste ciasto, pełne
migdałowego aromatu z owocami jesieni-śliwkami, posypane cynamonową kruszonką
kojarzy się z babciną kuchnią. Już sam zapach jest niezwykle kuszący , idealne
na deszczowy podwieczorek z filiżanką ulubionej herbaty, ciasto harmonijne w
smaku, i co najważniejsze zawsze się udaje, tyle razy go piekłam i nigdy nie zdarzył się zakalec! jednym słowem pyszne.
Składniki na formę 24/24
cm
4 jajka
30 dag mąki pszennej
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 opakowanie cukru z wanilią Dr.Oetker
½ łyżeczki ekstraktu z migdałów Dr.Oetker
100 ml mleka
70 g zmielonych migdałów
Szczypta soli
7 sztuk dużych fioletowych śliwek np. węgierki
Kruszonka:
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru z
cynamonem (użyłam Diamant)
3 dag masła
Jak wykonać ?
Ciasto zaczynam od
przygotowania kruszonki:
Mąkę mieszam z brązowym
cukrem, dodaję wiórki pokrojonego zimnego masła, prosto z lodówki, rozcieram
palcami aż powstanie kruszonka. Wkładam do lodówki na czas przygotowania
ciasta.
Wszystkie składniki do
przygotowania ciasta muszą być o temp pokojowej.
Mąkę pszenną mieszam z mielonymi migdałami,
proszkiem do pieczenia oraz szczypta soli.
Miękkie masło przekładam
do miski, wsypuję cukier i cukier z wanilią i miksuję na puch, stopniowo nie
przerywając ucierania wbijam po jednym jajku, każde kolejne gdy poprzednie się
połączy. Wlewam mleko oraz wsypuję partiami mąkę, gdy ciasto będzie zmiksowane
i gęste, wykładam na wyłożoną pergaminem
kwadratową blaszkę, wygładzam łyżką, układam pokrojone na mniejsze kawałki
umyte wcześniej i osuszone śliwki, posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w
temp 180*c.
Studzę przy uchylonych
drzwiczkach.
Słodkich wypieków!
porwałabym kawałek!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :) Im więcej śliwek tym lepiej :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/