Przed nami jedne z
najpiękniejszych dni w roku, szykujemy się do Bożego Narodzenia, ustalamy menu,
szukamy przepisów na pyszne świąteczne ciasta, ciasto korzenne z nutą
naturalnej palonej kawy i domowej roboty powideł śliwkowych to prawdziwy świąteczny klasyk, wilgotne i
puszyste oblane polewą z gorzkiej czekolady , rozpływa się ustach, ten wypiek to
wspaniałe dopełnienie świątecznych słodkości.
Forma keksowa 30 cm
Ciasto:
3 małe jajka
¾ szklanki mąki pszennej
tortowej
¾ szklanki cukru brązowego
12 dag masła
5 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki ciemnego kakao
½ szklanki kwaśnej gęstej
śmietany 18%
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka łyżeczek domowych
powideł śliwkowych
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
100 ml słodkiej śmietanki
Posypka w formie gwiazdek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do
przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.
Jajka wbijamy do miski,
wsypujemy brązowy cukier ubijamy na gęstą puszystą masę.
Masło roztapiamy w
rondelku do płynnej konsystencji, zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojoną na
kawałki gorzką czekoladę, czekamy chwilę aż się roztopi, następnie mieszamy aż
się połączy z masłem, wsypujemy przesiane przez sitko ciemne kakao i mieszamy
aby nie było grudek, masę studzimy.
Mąkę mieszamy z mieloną kawą,
przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek, cały
czas miksując, wlewamy ekstrakt z wanilii, dodajemy śmietanę, na przemian
wsypujemy stopniowo mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem formy keksowej, na środku przez całą długość ciasta dodajemy po pół łyżeczki powideł śliwkowych, przykrywamy resztą ciasta.
Wkładamy do zimnego piekarnika.
Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem formy keksowej, na środku przez całą długość ciasta dodajemy po pół łyżeczki powideł śliwkowych, przykrywamy resztą ciasta.
Wkładamy do zimnego piekarnika.
Pieczemy przez 40 minut w
temp 175*c na grzaniu góra-dół.
Studzimy przy lekko uchylonych
drzwiczkach aż całkiem ostygnie.
Polewa:
Czekoladę i śmietankę umieścić w miseczce i rozpuścić
do płynnej konsystencji w kąpieli wodnej. Zimne ciasto udekorować polewą,
posypać opłatkowymi gwiazdkami.
Słodkich wypieków.
100% moich smaków :) <3
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń