Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 4 grudnia 2017

Świąteczne pierniczki z marcepanem i konfiturą truskawkową

Przed nami piękny świąteczny czas, gdy na dworze ciemno już od południa, hula wiatr i czasem śnieg, choć z nim to ostatnio coś nie po drodze, chyba się na nas obraził,  już nie ma takich zim jak to były kiedyś ze śniegiem po pachy...…za to dom rozbłyska tysiącem światełek, pachnie stroikiem ze świeżej jodły i domowymi pierniczkami!  
Korzenne,  przełożone konfiturą truskawkową i marcepanem są cudownie pyszne i mięciutkie, lukrowane,  w kształcie serca, będą wspaniałym dopełnieniem świątecznych słodkości.




Ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 dag miodu naturalnego
10 dag masła
15 dag cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
2 jajka
                                               1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
Szczypta soli
Słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz do przełożenia
15 dag marcepanu
Lukier  do dekoracji

Sposób wykonania:

Ciasto:
Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, kakao, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką.

Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię  i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra ,foremką do pierniczków w kształcie serca wycinamy ciasteczka.
Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w nagrzanym do 180*c około 10-12  minut .

Po upieczeniu studzimy. 

Połowę zimnych ciasteczek  lukrujemy wg swojego gustu, gdy lukier dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek.
Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów , tą samą foremką wycinamy kształt serc.
Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów konfiturą  dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas.

Na drugi dzień kruche pierniczki pod wpływem mas miękną i są przepyszne!




Słodkich wypieków!
Wpis dodaję do akcji konkursowej  
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki


                                                  

                               



7 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj