Zapiekanki ryżowe z warzywami to jedne z łatwiejszych i nie trudnych
do przygotowania obiadowych dań, najlepiej smakuje gdy jest dość dobrze
doprawione pieprzem lub nawet odrobiną chili, czosnek w tej potrawie można
pominąć –to ukłon wobec tych którzy niekoniecznie tolerują jego obecność w
kuchni. Zapiekankę podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, wtedy jest
najsmaczniejsza, doskonale wpisze się w jednodaniowy obiad jak i ciepłą pożywną kolację.
Składniki:
2 torebki ryżu
1 mała pierś kurczaka
2 małe cukinie
2 duże cebule
1 czerwona papryka
1 świeży brokuł
3 łodygi selera naciowego
3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju z chili
Zioła prowansalskie do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sól morska do smaku
Sos:
3 łyżki śmietany 18%
1 jajko
50 g startego żółtego sera np. gouda
Odrobina masła do natłuszczenia formy
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko, uważać aby go nie
przegotować, odcedzić z wody. Tak samo ugotować
do miękkości różyczki brokułu. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posolić.
Cebulę i czosnek obrać pokroić w kostkę, wydrążoną z nasion
paprykę w paski lub kostkę, tak samo
selera naciowego, cukinię pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę z chili, dodać kurczaka ,wrzucić
czosnek z cebulę, smażyć aż kurczak
będzie miękki , po chwili dodać resztę warzyw razem z cukinią, kilka plasterków
zostawić do ułożenia na wierzchu zapiekanki. Dusić pod przykryciem.
Gdy warzywa zmiękną doprawić je solą oraz pieprzem, dodać
koncentrat pomidorowy, wymieszać, całość doprowadzić do wrzenia, posypać ziołami
prowansalskimi.
Połączyć z rozdrobnionymi brokułami.
Dno formy ceramicznej ja miałam o Sr 28 cm, natłuszczonej odrobiną masła wyłożyć połową warzyw , dodać sypki ryż,
wyrównać łyżką, wyłożyć resztę warzyw.
Dookoła formy tylko po brzegach naczynia ułożyć pozostałe plasterki cukini, zrobić
sos:
Jajko zmiksować ze śmietaną, szczyptą soli oraz pieprzu,
połączyć ze startym serem, wymieszać łyżką, wylać na wierzch zapiekanki.
Całość
włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekać 20 minut. Podawać gorące.
Z tymi plasterkami cukinii na wierzchu wygląda niczym malowana. Bardzo fajny pomysł i świetne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń