Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 23 marca 2018

Miruna gotowana w mleku na groszkowym puree z wanilią i karmelizowaną mini marchewką







Jeśli szukacie  pomysłowych inspiracji na danie z ryb, proponuję to danie obiadowe, które kusi orzeźwiającym wiosennym kolorem, rewelacyjnym smakiem i oryginalnym sposobem podania, jest lekkie i pobudza nasze kubki smakowe. Gra w Hortexowe kolory: zielony i pomarańczowy  to cudowna uczta dla zmysłów. 
Doskonałe również na lekką wiosenną kolację we dwoje. Najlepszy sposób żeby zadbać o zdrowie, to dbać o nie z przyjemnością. To połączenie jest pyszne, ale co ja będę pisać, spróbujcie i przekonajcie się sami J



Na dwie porcje:

35-40 dag fileta z miruny
400 ml mleka
1 łyżka suszonych zioł do ryb
Duża szczypta pieprzu cytrynowego
Sól himalajska do smaku

Groszkowe puree:
20 dag mrożonego groszku
250 ml mleka
½ laski wanilii
1 łyżka masła
Sól himalajska do smaku

Karmelizowane mini marchewki:
15 dag mini marchewek
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka płynnego miodu
Sól himalajska do smaku

Świeże zioła do posypania np. natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Fileta z miruny rozmrozić pokroić na 4 równe paski (po dwa paski dla każdej osoby)włożyć do suchego garnka, oprószyć z każdej strony ziołami do ryb i pieprzem cytrynowym oraz szczyptą soli , zostawić na pół godziny aby ryba naszła przyprawami, zalać zimnym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 7-8 minut. Aż ryba będzie miękka. Po ugotowaniu zostawić w mleku na czas przygotowania puree.
Puree:





Mleko zagotować z przeciętą laską wanilii, wsypać mrożony groszek i gotować 9 minut na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, laskę wanili po gotowaniu usunąć, groszek posolić ,łyżkę groszku odłożyć w całości do dekoracji, resztę przełożyć do malaksera i zmiksować na purre.

Karmelizowana mini marchewka:


Masło klarowane rozgrzać na małej patelni, wrzucić mrożoną marchewkę, trzymać na ogniu od czasu do czasu mieszając  aż marchewka zmięknie i stanie się szklista, dodać miód, posolić do smaku  chwilę karmelizować, zestawić z ognia.

Na groszkowe puree układać ciepłą rybkę , obok skarmelizowaną marchewkę, posypać pozostawionym groszkiem oraz natką pietruszki. 




Od razu podawać.




Smacznego!













2 komentarze:

  1. Danie jak z masterchefa....czapki z głów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, danie było wysmienite smakowo i jestem z niego naprawdę dumna ;)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj