Jednogarnkowy pożywny obiad z soczewicy i warzyw w sam raz
na mroźne dni które nastały, rozgrzewa dzięki przyprawom i syci choć jest
bezmięsny. Źródło białka i witamin, soczewica jest nie droga, smakowita i świetnie
łączy się z warzywami, można z niej wyczarować naprawdę wiele fajnych dań.
Ten
gulasz przyrządzi nawet początkująca gospodyni, a smakiem zachwyci wszystkich.
Garnek z lini linia Cortina Granitium który widzicie na
zdjęciach pochodzi z internetowego sklepu Cookin.pl, przyciąga uwagę piękną i
oryginalną granitową powłoką non- stick, która składa się z aż czterech warstw
i jest wzmocniona cząsteczkami mineralnymi, co daje możliwość intensywnej,
codziennej eksploatacji bez obawy uszkodzenia, rewelacyjnie się w nim gotuje a
także dusi potrawy w malutkiej ilości wody, praktycznie bez tłuszczu.
Dzięki
użyciu wysokiej jakości, wielowarstwowego kutego aluminium idealne rozprowadza
ciepło po całej powierzchni a uchwyty
pozostają chłodne. Ta seria świetnie nadaje się
do kuchenek elektrycznych , halogenowych, gazowych, ceramicznych oraz do
zastosowania w piekarniku do temperatury 160*c
Polecam zajrzeć do sklepu jest tam wiele fajnych
perełek do wyposażenia kuchni.
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
1 cukinia
½ żółtej papryki
½ czerwonej papryki
3 szalotki (małe cebulki)
3 sztuki suszonych
pomidorów z zalewy olejowej
2 ząbki czosnku
1 szklanka
pomidorowej passaty
1/2 łyżeczki
mielonego kminku
1 /2 łyżeczki suszonego tymianku
Duża szczypta mielonego imbiru
Sól morska do smaku
Szczypta chili do smaku
1 łyżka klarowanego masła
1 pęczek natki pietruszki
Sposób wykonania:
Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na 1 godzinę do
namoczenia. Po tym czasie wodę odlać , zalać świeżą i ugotować do miękkości
(podczas gotowania nie solić soczewicy bo będzie twarda)
Odcedzić.
Cebule szalotki obrać, pokroić w kostkę, tak samo ząbki
czosnku. W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę z czosnkiem i
zeszklić, dodać wydrążoną z nasion pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną
cukinię, wsypać wszystkie przyprawy, osolić do smaku dusić 15 minut aż warzywa
będą miękkie, połączyć z ugotowaną soczewicą
oraz wlać pomidorową passatę, całość zagotować , trzymać na ogniu 5
minut, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z pszenną lub razową bułeczką .
Smacznego!
Wygląda pysznie :) Wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę 😊
OdpowiedzUsuńPiękny garnek, piękne zdjęcie i piękny i pyszny gulasz!
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuń