Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 22 marca 2018

Wielkanocny wianek bezowy z owocami







Beza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje. Mówi się, że tradycja to rzecz święta ale teraz coraz częściej nachodzi nas ochota aby zwyczaje troszkę zmieniać i modyfikować, choćby po to by zaskoczyć siebie i gości J




Wianek bezowy o średnicy 24 cm:
4 białka
1 czubata szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Czerwony barwnik- opcjonalnie
Zielony barwnik- opcjonalnie

Krem śmietanowy:
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki sera mascarpone
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
Świeże winogrona do dekoracji
Wiśnie z syropu do dekoracji
Sos malinowy do polania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania bezy muszą być o temperaturze pokojowej.
Białka umieścić  w misie miksera, wsypać  szczyptę soli i miksować  do uzyskania gęstej błyszczącej piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny, wymieszać krótko.


Masa powinna być gęsta i sztywna. Podzielić na 3 równe części, jedną zostawić białą do dwóch pozostałych dodać  po kilka kropelek barwników, wymieszać.
Każdą masę przełożyć do osobnych worków cukierniczych z ozdobną tylką.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, narysować okrąg o średnicy 24 cm, wyciskać ozdobne rozetki z kolorowej piany, tworząc okrąg.


 Włożyć bezę do nagrzanego do 180*c piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./  Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc.


Krem:
Dobrze schłodzoną kremówkę wymieszać z serkiem mascarpone prosto z lodówki, wsypać cukier pudrem i zmiksować na gęsty krem, pod koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Udekorować  wiane kremem posypać owocami, polać malinowym sosem, schłodzić krótko w lodówce i podawać.




Słodkich wypieków!






2 komentarze:

  1. Mniam :) to wygląda bardzo apetycznie i pewnie jest bardzo pracochłonne. Ja przymierzam się do zrobienia koszyczka drożdżowego ;-)

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj