Beza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w
Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego
obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje. Mówi się, że tradycja to rzecz
święta ale teraz coraz częściej nachodzi nas ochota aby zwyczaje troszkę
zmieniać i modyfikować, choćby po to by zaskoczyć siebie i gości J
Wianek bezowy o średnicy 24 cm:
4 białka
1 czubata szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Czerwony barwnik- opcjonalnie
Zielony barwnik- opcjonalnie
Krem śmietanowy:
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki sera mascarpone
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
Świeże winogrona do dekoracji
Wiśnie z syropu do dekoracji
Sos malinowy do polania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania bezy muszą być o
temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w
misie miksera, wsypać szczyptę soli i
miksować do uzyskania gęstej błyszczącej
piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, pod koniec
wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny, wymieszać krótko.
Masa powinna być gęsta i sztywna. Podzielić na 3 równe
części, jedną zostawić białą do dwóch pozostałych dodać po kilka kropelek barwników, wymieszać.
Każdą masę przełożyć do osobnych worków cukierniczych z
ozdobną tylką.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, narysować
okrąg o średnicy 24 cm, wyciskać ozdobne rozetki z kolorowej piany, tworząc
okrąg.
Włożyć bezę do
nagrzanego do 180*c piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./ Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego
wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzoną kremówkę wymieszać z serkiem mascarpone
prosto z lodówki, wsypać cukier pudrem i zmiksować na gęsty krem, pod koniec
wlać sok z cytryny i wymieszać. Udekorować wiane kremem posypać owocami, polać malinowym
sosem, schłodzić krótko w lodówce i podawać.
Słodkich wypieków!
śliczny!!
OdpowiedzUsuńMniam :) to wygląda bardzo apetycznie i pewnie jest bardzo pracochłonne. Ja przymierzam się do zrobienia koszyczka drożdżowego ;-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com