Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 2 kwietnia 2018

Ciasto nutella z wiśniami



Ciasto wilgotne, bardzo smaczne o wyraźnej nucie orzechów laskowych, na pograniczu murzynka i brownie,ale jest puszyste,  smaku dodają wiśnie, idealny wypiek na co dzień do kawy czy filiżanki herbaty, nie jest pracochłonne i nie wymaga umiejętności w pieczeniu, wyjdzie każdemu J

Forma keksowa
12/40 cm
Składniki:

5 jaj
½ kostki masła 82%
1 niepełna szklanka cukru
½ szklanki nutelli
½ szklanki zmielonych orzechów laskowych
½ szklanki zmielonych płatków migdałowych
1 łyżka ciemnego kakao
4 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki osączonych wiśni z syropu

Sposób przygotowania:
Składniki do przygotowania ciasta muszą być o temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną mieszamy z mielonymi migdałami oraz orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i kakao .

Żółtka oddzielamy od białek. 
Żółtka ucieramy z cukrem  do otrzymania jasnej puszystej masy, dodać nutellę, wlać mleko, delikatnie zmiksować , wsypać partiami mąkę z orzechami, delikatnie na niskich obrotach lub ręcznie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, delikatnie wmieszać. 

Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem keksówki o podanych wymiarach, na wierzchu posypać osączonymi wiśniami.
 Włożyć do nagrzanego do 165*c piekarnika po 20 minutach temp pieczenia zwiększyć do 170*c i piec jeszcze około 30 minut-do suchego patyczka, ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zimne można polać polewą z gorzkiej czekolady ale nie jest to konieczne. Jest najlepsze bez żadnej polewy.







Słodkich wypieków!

5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj