Na pewno każdy z Was
uwielbia proste ciasta z truskawkami-sezon na nie właśnie się zaczyna! Jak co
roku z utęsknieniem wyczekuję wiosny właśnie dla soczystych pachnących słońcem
truskawek.
Upieczenie tego słodkiego cudeńka zajmuje dosłownie chwilę ,
to ciasto jest dobre zarówno na codzienny podwieczorek jak i dla gości do kawy.
Wilgotne dzięki maślance i puszyste, a kruszonka przyjemnie chrupie w ustach.
Polecam je piec nie tylko z truskawkami ale też z różnymi
sezonowymi owocami, zawsze smakuje!
Składniki na formę 25/30 cm
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka maślanki
¾ szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
¾ szklanki mąki
tortowej
½ szklanki cukru
½ kostki masła
25-30 dag świeżych truskawek
Kruszonka:
Mąkę tortową wsypać do miski, wymieszać z cukrem dodać
pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść palcami na sypką kruszonkę.
Ciasto:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę
pokojową.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią,
miksujemy do uzyskania gęstej puszystej masy, zwalniając obroty miksera do
minimum wlewamy cienkim strumieniem maślankę i olej , mąkę tortową mieszamy z
proszkiem do pieczenia, i cały czas miksując na niskich obrotach dodajemy
stopniowo mąkę. Miksujemy delikatnie do połączenia.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,
posypujemy umytymi i osuszonymi i pokrojonymi na kawałki truskawkami oraz
kruszonką./
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 40-45 minut (
do suchego patyczka)
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika całkiem
zimne można oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
przepysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńOj tak Agatko ja też uwielbiam truskawki! Gdy tylko zaczyna się sezon,staram się wykorzystać go na maksa. Już planuje co z nimi zrobić. A Twoje ciasto jest przepyszne! Pięknie wyrośnięte!!!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam truskawki :) już nie mogę się doczekać tych polskich, najsmaczniejszych, żeby wykorzystywać je w swoich przepisach
OdpowiedzUsuńCzy można też z rabarbarem
OdpowiedzUsuńMyślę, ze tak byle nie dużo bo pójdzie całkiem na dno.
UsuńPoprawnie powinno być ciasto na maślance z truskawkami....ale się udało.
OdpowiedzUsuńA czy mozna uzyc mleka zamiast maslanki
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńCiasto rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńCała moja rodzinka oblizywała palce :-)
Cieszę się, że smakowało 😄
Usuń