Grill na powietrzu jest doskonałą okazją do spotkań
towarzyskich, aby nie zawsze na ruszcie było to samo czyli kawałek mięsa lub
kiełbasa solo, proponuję szaszłyki z kiełbasy z marynowanymi warzywami. Ta marynata
sprawia, że warzywa mają niepowtarzalny smak. Połączenie jest fantastyczne -
chrupiąca kiełbaska i miękkie warzywa trzeba tylko pilnować żeby nie spalić bo
pieką się bardzo szybko. Doskonały do nich jest dip grillowy ze świeżego
ogórka. Pycha!
Składniki:
65 dag cienkiej kiełbasy serowej
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cukinia
2 średnie cebule
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka mieszanka ziołowa do grilla
Świeże oregano
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie
kroimy w grubszą kostkę . Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.
W większej misce łączymy
oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny, a następnie mieszamy z mieszanką
ziołową do grilla oraz solą i pieprzem. Dodajemy posiekane świeże oregano.
Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do
lodówki.
Kiełbasę cienką kroimy na grubsze kawałki.
Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie aby
się nie spaliły na grillu, wyjmujemy z wody, nadziewamy na nie kiełbasę i na przemian zamarynowane warzywa. Grillujemy
szaszłyki po 5-7 minut z każdej strony. Podajemy z dowolnym grillowym dipem.
Smacznego!
Pyszna przekąska na świeżym powietrzu :)
OdpowiedzUsuńAchhh, wygląda wspaniale - za tydzień znajdą się takie szaszłyki na moim grillu! :D Ostatnio jadłam pyszne danie z kiełbasą w restauracji pod Karpaczem i teraz znowu mam ochotę na coś z kiełbą. Dzięki za inspirację :))
OdpowiedzUsuń