Bardzo łatwy do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego,
strudel z winnymi jabłkami i soczystymi
śliwkami o piernikowym aromacie z nutką rumu. To świetny pomysł na słodki
poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany
cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington’s. Nadaje się do
wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych,
przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego
cukru.
Składniki:
1 rulon ciasta francuskiego (30 dag)
3 kwaśne jabłka
3 śliwki węgierki
10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka ciemnego rumu
2 łyżki masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko do posmarowania ciasta
Płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
Jabłka oskrobać, pokroić na plasterki, śliwki po usunięciu
pestek na grubsze paski, na patelni rozpuścić masło, wrzucić owoce, króciutko
obsmażyć tak aby owoce były jędrne.
Zestawić z ognia, wystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami,
skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika, całość
wymieszać .
Świeże ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, ułożyć na
pergaminie do pieczenia, rozłożyć nadzienie z jabłek i śliwek i zawinąć jak
roladę, zwinięciem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami
migdałów. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec
15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180*c i dopiekać jeszcze
15-20 minut (do zrumienienia)
Po upieczeniu kroić na grubsze plastry jak roladę.
Słodkich wypieków!
W przepisie został użyty produkt z Kuchni Świata
Widzę,że ciasto francuskie ostatnio króluje :) u mnie na wytrawnie. A Twoja propozycja musi być uczta dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, wart wypróbowania, bo lubię takie zaskakujące smaki!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Pyszności
OdpowiedzUsuń