Śliwki to pełnia lata, kuszą soczystym kolorem, słodkim
zapachem i nie sięgnąć po nie byłoby grzechem J
Dojrzałe idealnie nadają się do słodkich wypieków, Maślane ucierane ciasto ze
śliwkami i odrobiną aromatycznego cynamonu jest mięciutkie i obłędnie pyszne.
Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie
składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne
na słodki letni podwieczorek. Polecam!
Ceramiczna forma o śr 26/28 cm lub tortownica
Składniki:
25 dag miękkiego masła 82%
4 wiejskie jajka
3 szklanki mąki tortowej
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką cytrynową
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dużych śliwek
1 łyżka cukru pudru do oprószenia
Szczypta cynamonu do oprószenia
Sposób przygotowania:
Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier
waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas
miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo
wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać
delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym
bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec.
Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą
wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, wyrównać na
wierzchu rozłożyć pokrojone na połówki śliwki skórką do dołu.
Piec w nagrzanym do
180*c piekarniku przez 50 minut na grzaniu góra–dół, aż będzie ciemnozłociste, studzić przy
uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkiem zimne oprószyć przez sitko pudrem
wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
Słodkich wypieków J
Ależ kusi kolorami! Super ciasto!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje.
OdpowiedzUsuńIdealnie miękkie i puchate...
:)
Ciasto wyglada rewelacyjnie, niedlugo się za nie zabiorę❤️ jaki jest u Pani przelicznik na szklankę cukru i mąki?
OdpowiedzUsuńJak pysznie wygląda 😋😋
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda i na pewno też tak smakuje🥰
OdpowiedzUsuńDzień dobry🙂czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, więc nie wiem ale można zaryzykować.
UsuńPozdrawiam ☺️