Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 4 sierpnia 2018

Maślane ciasto ze śliwkami



Śliwki to pełnia lata, kuszą soczystym kolorem, słodkim zapachem i nie sięgnąć po nie byłoby grzechem J Dojrzałe idealnie nadają się do słodkich wypieków, Maślane ucierane ciasto ze śliwkami i odrobiną aromatycznego cynamonu jest mięciutkie i obłędnie pyszne. Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki letni  podwieczorek. Polecam!

Ceramiczna forma o śr 26/28 cm lub tortownica

Składniki:
25 dag miękkiego masła 82%
4 wiejskie jajka
3 szklanki mąki tortowej
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką cytrynową
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dużych śliwek
1 łyżka cukru pudru do oprószenia
Szczypta cynamonu do oprószenia

Sposób przygotowania:
Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec.
Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, wyrównać na wierzchu rozłożyć pokrojone na połówki śliwki skórką do dołu.
Piec w nagrzanym  do 180*c piekarniku przez 50 minut na grzaniu góra–dół,  aż będzie ciemnozłociste, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkiem zimne oprószyć przez sitko pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
Słodkich wypieków J



7 komentarzy:

  1. Ależ kusi kolorami! Super ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje.
    Idealnie miękkie i puchate...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyglada rewelacyjnie, niedlugo się za nie zabiorę❤️ jaki jest u Pani przelicznik na szklankę cukru i mąki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie wygląda 😋😋

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda i na pewno też tak smakuje🥰

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry🙂czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, więc nie wiem ale można zaryzykować.
      Pozdrawiam ☺️

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj