Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 22 października 2018

Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami”



Najlepszy czekoladowy torcik  z aksamitnym kremem o wyraźnie wyczuwalnej kokosowej nucie, nasączony nalewką z wiśni to prawdziwy rarytas tylko dla dorosłych, tort jest nieprzesłodzony , wilgotny , rozpływający się w ustach, potrafi na długi czas zaspokoić ochotę na słodkie.


Śmietanka kokosowa dobrej jakości jest trudno dostępna, przeważnie należy jej szukać w dużych hipermarketach lub na stronie internetowej Kuchnie Świata, ta śmietanka od nich nigdy mnie nie zawiodła, gęsta i doskonała do kremów, wspaniale podkreśla też smak zupy z dyni lub z buraków. 

Polecam!





Składniki:

Tortownica o wym 23 cm

Ciasto:
6 jajek
12 dag mąki tortowej
15 dag cukru
5 dag masła
2 łyżki ciemnego kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
½ szklanki nalewki wiśniowej

Krem kokosowy:
1 szklanka śmietany kremówki 36%
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki mascarpone

Dodatkowo:
½ szklanki konfitury wiśniowej
8-10 pralinek rafaello

Polewa czekoladowa:
10 dag masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka żelatyny 


Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Masło przełożyć do miseczki, lub kubeczka i rozpuścić do płynnej konsystencji. Wystudzić.


Jajka wbić do miski wsypać cukier i mikserem ubić na gęstą, puszystą pianę. Mąkę tortową wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia, stopniowo przesiać do ubitej masy jajecznej, delikatnie wmieszać tak aby nie utracić konsystencji piany, na sam koniec dodać ostudzone płynne masło, wymieszać. 

Masę wylać do wyłożonej pergaminem (samo dno) tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 30 minut-do suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i przekroić na 3 blaty. Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej przed złożeniem torcika.

Masa:
Śmietanę kremówkę i kokosową połączyć razem w rondelku, podgrzać ale nie gotować, do ciepłej masy dodać połamaną białą czekoladę, poczekać chwilę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.
Naczynie przykryć folią aluminiową i chłodzić całą noc w lodówce. Następnego dnia masę wyjąć, dodać zimny serek mascarpone z lodówki i miksować do uzyskania gęstego kremu. (3 łyżki kremu odłożyć do dekoracji)
Poncz:
Nalewkę wiśniową uzupełnić wodą do ¾ objętości, wymieszać.

Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, nasączyć ponczem wisniowym, rozsmarować  połowę frużeliny wiśniowej , nałożyć  połowę kremu kokosowego, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć, torcik przykryć trzecim blatem ,włożyć do lodówki.



Przygotować polewę:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
 Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.

 Gotową polewę rozprowadzić na torciku, gdy zastygnie udekorować pozostałym kremem i powciskać kokosowe pralinki, schłodzić solidnie w lodówce. Podawać.




 Słodkich wypieków! 






2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj