Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 13 stycznia 2019

Ciasto "Mleczny Toffik"


Mroźny zimowy poranek, domownicy jeszcze śpią, błogą ciszę przerywa tylko ciche pomrukiwanie kota, nastawiam wodę na kawę i zaczynam pisać dla Was przepis na ….

Szybkie ciasto bez pieczenia na kakaowych herbatnikach przekładane kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem mleka w proszku, z warstwą słodkiego kajmaku i dość dużej porcji bakalii schowanej pod polewą  z gorzkiej czekolady, tak w skrócie można opisać to ciasto. Wspaniały słodziutki deser którego przygotowanie nie zabierze nam zbyt wiele czasu, całość smakuje wspaniale a co najważniejsze zjemy go już po 3 -4 godzinach po solidnym schłodzeniu. 


Kawa i to ciasto to mój ulubiony zestaw weekendowy.
Polecam,  jest przepyszne i spisze się na różnych uroczystościach.






Składniki na prostokątną foremkę 23/27 cm

30 dag herbatników kakaowych
650 ml śmietany kremówki 30/36%
20 dag serka mascarpone
4 pełne łyżki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
1 puszka kajmaku
10 dag orzechów włoskich
8 dag rodzynek lub suszonej żurawiny
5 dag wiórek kokosowych

Polewa:
150 ml śmietany kremówki
15 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Składniki kremu muszą być solidnie schłodzone. Zimną śmietanę kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i ubijamy na gęsty sztywny krem.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad gorącą kąpielą wodną.( Można użyć zwykłej żelatyny i rozpuścić ją w małej ilości gorącej wody)

Do ubitej śmietany wsypujemy mleko w proszku i cukier puder, wlewamy cienkim strumieniem płynną żelatynę i miksujemy tylko do połączenia.

Kajmak leciutko podgrzewamy tak aby dał się rozsmarować na cieście.

Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwą herbatników, smarujemy połową porcji mlecznego kremu, układamy kolejną warstwę herbatników wykładamy resztę kremu, wygładzamy łyżką, znów kolejna warstwa herbatników którą smarujemy kajmakiem, na wierzchu rozsypujemy pokrojone na drobniejsze kawałki orzechy i rodzynki lub żurawinę oraz wiórki kokosowe, delikatnie wciskamy w kajmak.


Polewa:
Śmietankę wlewamy do rondelka, podgrzewamy dość mocno, zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki gorzką czekoladę, zostawiamy na 2-3 minuty, po tym czasie mieszamy i płynną wylewamy na ciasto, rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy na kilka godzin lub całą noc  do lodówki





Słodkich wypieków!







11 komentarzy:

  1. Fantastycznie ciasto, idealne do mlecznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, szczególnie takiej z dobrego ekspresu 😘

      Usuń
  2. Wygląda pysznie, zawsze nas rozpieszczasz słodkościami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Naprawdę zacne ciasto. Taki zestaw weekendowy,to także mój ulubiony, choć mój znowu musi być chudszy niż Twoje wspaniałe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo apetycznie udostepnilam, trzeba bedzie zrobic. Dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. MAM PYTANIE ODNOŚNIE POLEWY CZY ONA NIE EST LEJĄCĄ I SIĘ NIE KLEI PODCZAS KROJENIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak widać na zdjęciach.
      Nie jest lejąca ale też nie łamie się przy krojeniu.Ładnie zastyga w lodówce.

      Usuń
  6. Witam. Będę robić ciacho w weekend 😊 wygląda pysznie. Mam tylko pytanie.. ile użyć zwykłej żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 listek żelatyny to 1 łyżeczka zwykłej, przelicznik taki sam, pozdrawiam serdecznie ☺️

      Usuń
  7. Witam
    A jeżeli chodzi o krem to potem te dwie masy łączymy razem dobrze zrozumiałam?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj