Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 20 stycznia 2019

Ciasto "Orzeszek" bez pieczenia


Bardzo pyszne, słodkie ciasto  na herbatnikach z kremem orzechowym z nutellą, kajmakiem i warstwą bitej śmietanki z gorzką czekoladą,  bardzo proste do zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki.

 Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam! 




SKŁADNIKI:
Krem orzechowy:
350 ml śmietany kremówki 30%
10 dag zmielonych orzechów włoskich
½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych
5 łyżek kremu orzechowego np nutella
2 listki lub łyżeczki zwykłej  żelatyny

Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 puszka kajmaku
15 dag herbatników kakaowych
30 dag herbatników maślanych
7 dag gorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krem orzechowy:
Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie, jak w przepisie na opakowaniu, odciskamy rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad gorącą kąpielą wodną, jeżeli używamy normalnej żelatyny w proszku rozpuszczamy ją w małej ilości gorącej wody .


Dobrze schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce krem orzechowy. Wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na niskich obrotach miksera mieszamy.


Krem śmietankowy:
Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia.

Złożenie ciasta:
Foremkę o wymiarach 23/27 cm wykładamy pergaminem do pieczenia, na dnie układamy warstwę kakaowych herbatników, rozsmarowujemy połowę orzechowego kremu, wykładamy warstwę herbatników maślanych i znów smarujemy orzechowym kremem. 

Układamy kolejną warstwę herbatników maślanych smarujemy kajmakiem z puszki , przykrywamy herbatnikami, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy ciasto startą na wiórki gorzką czekoladą. 

Przykrywamy blaszkę folią spożywczą lub aluminiową, chłodzimy całą noc w lodówce.






SMACZNEGO! 

4 komentarze:

  1. O jejuniu,ale cudne! Wspanialość nad wspaniałościami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto, moje smaki! Niby piszesz, że jeden kawałek zaspokaja głód na słodkie ale u mnie chyba na jednym by się nie skończyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto przepyszne.uzylam zmielonych orzeszkow ziemnych i do dekoracji tez s w smaku wyszlo jak batonik knopers. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj