Bardzo pyszne, słodkie ciasto na herbatnikach z kremem orzechowym z
nutellą, kajmakiem i warstwą bitej śmietanki z gorzką czekoladą, bardzo proste do
zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki.
Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam!
Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam!
SKŁADNIKI:
Krem orzechowy:
350 ml śmietany kremówki 30%
10 dag zmielonych orzechów włoskich
½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych
5 łyżek kremu orzechowego np nutella
2 listki lub łyżeczki zwykłej żelatyny
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszka kajmaku
15 dag herbatników kakaowych
30 dag herbatników maślanych
7 dag gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krem orzechowy:
Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie, jak w
przepisie na opakowaniu, odciskamy rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad
gorącą kąpielą wodną, jeżeli używamy normalnej żelatyny w proszku rozpuszczamy
ją w małej ilości gorącej wody .
Dobrze schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty sztywny krem,
następnie dodajemy po łyżce krem orzechowy. Wsypujemy zmielone orzechy i
herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na
niskich obrotach miksera mieszamy.
Krem śmietankowy:
Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie
miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko
miksujemy, tylko do połączenia.
Złożenie ciasta:
Foremkę o wymiarach 23/27 cm wykładamy pergaminem do
pieczenia, na dnie układamy warstwę kakaowych herbatników, rozsmarowujemy
połowę orzechowego kremu, wykładamy warstwę herbatników maślanych i znów
smarujemy orzechowym kremem.
Układamy kolejną warstwę herbatników maślanych
smarujemy kajmakiem z puszki , przykrywamy herbatnikami, wykładamy krem
śmietankowy, posypujemy ciasto startą na wiórki gorzką czekoladą.
Przykrywamy
blaszkę folią spożywczą lub aluminiową, chłodzimy całą noc w lodówce.
SMACZNEGO!
Fajne ciasto:) lubię takie:)
OdpowiedzUsuńO jejuniu,ale cudne! Wspanialość nad wspaniałościami:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, moje smaki! Niby piszesz, że jeden kawałek zaspokaja głód na słodkie ale u mnie chyba na jednym by się nie skończyło ;)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne.uzylam zmielonych orzeszkow ziemnych i do dekoracji tez s w smaku wyszlo jak batonik knopers. Polecam
OdpowiedzUsuń