Mięciutkie i słodko pachnące drożdżowe rogaliki z waniliowym
twarożkiem oprószone cukrem pudrem to słodkość której nie odmówią zarówno
dzieci jak i dorośli, przypominają wakacje u babci, z kubkiem mleka czy
ciepłego kakao tworzą doskonały duet. Polecam, przepis sprawdzony i zawsze wychodzi.
Składniki na około 30 sztuk rogali:
1 kg mąki pszennej typ 550
2 opakowania suszonych drożdży Dr.Oetker
4 jajka
550 ml ciepłego mleka
15 dag roztopionego masła
15 dag cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
45 dag twarogu półtłustego
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany 18%
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka budyniu śmietankowego
1 jajko do posmarowania
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, drożdżami , solą , dodać
cukier z wanilią, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrobić jednolite ciasto. Pod koniec wlać
rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie miękkie
i elastyczne. Uformować kulę , lub uklepać w misce, oprószyć delikatnie po wierzchu
mąką, przykryć ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie:
Twaróg rozetrzeć łyżką ze śmietaną , żółtkami , budyniem i
cukrami , Az masa będzie jednolita, ser może mieć grudki-to nie przeszkadza
(gęsty twaróg mielony też się nadaje)
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, podzielić na 4
części. Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt, kółkiem do krojenia pizzy
lub radełkiem wycinać naprzemiennie trójkąty . U podstawy każdego trójkąta
nakładać pełną łyżeczkę nadzienia serowego, zwijać od podstawy w kierunku
wierzchołka w taki sposób aby koniec
wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Zapobiegnie to rozwijaniu się
rogalika.
Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w odpowiedniej od siebie
odległości (rogaliki sporo urosną podczas pieczenia) Przykryć ściereczką
odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia, smarować rozkłóconym jajkiem,
piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra-dół przez 25-30 minut.
Zimne oprószyć pudrem, najlepiej smakują zaraz po
ostygnięciu.
Słodkich wypieków.!
Rogaliki z serem- marzycielski smak :)
OdpowiedzUsuńJeszcze cieplutkie rogaliki z serem... najlepsze!
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka na te rogaliki ;). Wyglądaja nieziemsko !
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Polecam. U mnie wyrastały przez noc w lodówce i zrobione do kawki niedzielnej.
OdpowiedzUsuń