Burrito to potrawa rodem z Meksyku, składa się z pszennej
tortilli i pysznego farszu przygotowanego wg swoich upodobań kulinarnych. Tym
razem podałam ją w wersji z mielonym mięsem, kukurydzą oraz awokado, specjalnie
nie dodawałam czerwonej fasoli bo nie lubimy.
Całość podpieczona na suchej patelni grillowej.
Pyszna, pikantna i chrupiąca.
Wystarczy wcześniej zrobić farsz a nadziewać przed samym podaniem.
Doskonała zarówno na syty obiad jak i imprezę z przyjaciółmi.
W następnej wersji zrobię ją z ryżem lub quinoa myślę, że
też będzie pysznie J
SKŁADNIKI:
8-10 placków pszennej tortilli
½ kg mięsa mielonego
z szynki
25 dag ulubionej mieszanki warzywnej (meksykańska lub
chinska)
1 duża cebula
1 mała puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
½ szklanki przecieru pomidorowego
1 awokado
15 dag żółtego ostrego sera np. cheddar
3-4 łyżki sosu słodko-pikantnego
1 łyżeczka suszonego
oregano
Słodka i ostra papryka do smaku
Sól morska do smaku
Olej do smażenia
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy,
dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, chwilę smażymy aż cebula
stanie się szklista.
Dodajemy mięso mielone oraz mieszankę warzywną ,
przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy
będzie dużo soków należy odparować nieco wody.
Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem
słodkim z chili. Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy.
Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy do mięsa. Mieszamy.
Awokado obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, ser żółty ścieramy na tarce.
Na okrągłe placki tortilli nakładamy porcję farszu, układamy
plasterki awokado, posypujemy serem zwijamy składając boki do środka. Tak jak
na krokiety . Opiekamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej.
Podajemy od razu gorące i chrupiące.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy partnerskiej z
palce lizać :)
OdpowiedzUsuń