Delikatne mięso jakim jest filet z indyka duszone w
aromatycznym sosie porowo-koperkowym, pyszne , pożywne danie które możesz podać
z gotowanymi ziemniakami czy ryżem na sypko.
Całość robi się bardzo szybko i w jednym naczyniu-garnku lub
głębszej patelni. Smakuje wybornie.
SKŁADNIKI:
1kg fileta z indyka
2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu
1 por
3 ząbki czosnku
3 łyżki klarowanego masła
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
100 g sera dowolnego pleśniowego
100 ml białego wytrawnego wina-można pominąć
Pęczek posiekanego koperku
Sól i pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Fileta z indyka myjemy, osuszamy kroimy na grubsze cm
plastry, oprószamy z każdej strony uniwersalną przyprawą do drobiu, odstawiamy
na 30 minut w temp pokojowej.
Na patelni na rozpuszczonym klarowanym maśle podsmażamy indyka (z obu stron). Po kilku minutach dodajemy
pokrojony na plasterki por oraz czosnek, podlewamy wytrawnym winem dusimy do
odparowania soku.
Po ok. 10-12 minutach wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojony na kawałki pleśniowy
ser drobno pokrojony koperek, oraz
pieprz i sól. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym
ogniu. Aż sos zgęstnieje.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub na sypko z ryżem.
Smacznego J
Witam. Czym można podlać mięsko zamiast wina?
OdpowiedzUsuńTylko wino, ewentualnie pominąć.
UsuńFantastyczny przepis 👌cała rodzinka zajadała się ze smakiem , użyłam wina dzięki czemu mięso nabrało jeszcze bardziej pysznego smaku , sos był aksamitnie kremowy , dziękuje i chętnie skorzystam z innych przepisów , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJutro robić będę drugi raz, danie godne polecenia. 👍
OdpowiedzUsuńBałam się, że koperek może popsuć smak. Nie popsuł :D. Wszystkim smakuje, dziecku też. Będziemy wracać do tego przepisu.
OdpowiedzUsuń