Kurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do
wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych.
Całego możemy dowolnie nadziewać a
udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku
słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im
niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto.
Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu
znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata
Polecam!
10-12 sztuk podudzi kurczaka
Marynata:
2 łyżki ketchupu
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
½ pomarańczy
½ łyżeczki słodkiej papryki
Sól himalajska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Nacieramy
solą pieprzem i papryką.
W misce mieszamy syrop
klonowy , sok z wyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy i ketchup do jednolitej
konsystencji, wkładamy podudzia, dokładnie obtaczamy w marynacie.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc
aby mięso naszło przyprawami.
Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego
,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około
50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !