Smaczna i tania wytrawna tarta na cieście francuskim z
serowym nadzieniem z cukinią i pomidorkami koktajlowymi, podana na ciepło od
razu po wyjęciu z pieca, doskonały pomysł na przekąskę lub kolację.
Forma 23/29 cm
SKŁADNIKI:
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
Nadzienie:
1 cukinia
7-8 sztuk pomidorków koktajlowych lub cherry
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
100 g ostrego sera żółtego np. cheddar
50 g sera pleśniowego blue
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka ulubionej ziołowej przyprawy do zapiekanek
½ łyżeczki soli
Szczypta pieprzu do smaku
Szczypta mielonej
gałki muszkatołowej do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200*c
Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, wyłożyć dno i boki formy do tarty, lekko docisnąć. Wyłożyć
papierem na wierzchu ciasta , wysypać kuleczki ceramiczne lub groch celem
obciążenia, podpiec 10-15 minut w piekarniku .
W tym czasie przygotować nadzienie:
Cebulę obrać pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać łyżeczkę
masła, dodać cebulę, zeszklić, dodać pokrojoną na pół plasterki cukinię smażyć
dwie minuty, zestawić z ognia.
Jajka roztrzepać rózgą kuchenną, dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek, wlać jogurt lub
śmietanę, doprawić solą i ziołami oraz szczyptą mielonej gałki i pieprzu do
smaku, całość dobrze wymieszać, dodać starty na tarce żółty ser.
Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem,
wyłożyć nadzienie z cukinii i cebuli,
wylać masę jajeczno-serową, dobrze rozprowadzić, na wierzchu ułożyć przekrojone
na pół pomidorki i plasterki sera pleśniowego. Włożyć do nagrzanego piekarnika
do 200*c i zapiekać około 25 minut.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
Mniam, wygląda naprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym ze smakiem na obiad :)
OdpowiedzUsuń