Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 4 kwietnia 2019

Wiosenne muffinki na śniadanie


Sezonowość wyznacza rytm naszego życia, za oknami wiosennie i radośnie, wszystko budzi się do życia, uwielbiam ten czas!  
Wiosenny nastrój warto też wprowadzić do kuchni, teraz  przychodzi pora na szybkie i kolorowe dania i smaczne pełnowartościowe śniadania na bazie moich ulubionych mrożonek Hortex które królują w zamrażarce cały rok, bo przecież nigdy nie wiadomo na co może przyjść ochota ;)
Są uniwersalne i  pasują praktycznie do wszystkiego, doceniam to szczególnie w zimowym czasie gdy świeżych warzyw jest mało,  a wybór mrożonek Hortex  jest szeroki.

Feria barw sprawi, że poczujecie przypływ energii, smaczne kolorowe muffinki , mięciutkie i wilgotne idealnie doprawione, w połączeniu z multiwitaminowym sokiem Hortex to moja propozycja na pełnowartościowe śniadanie. 

W tych babeczkach jest ukryta moja pasja do gotowania i pociąg do kulinarnych eksperymentów, i jeszcze szczypta fantazji! 
Najlepiej je piec wczesnym rankiem gdy domownicy jeszcze śpią, gwarantuję, że zapachy na pewno przyciągną ich do kuchni. 

Polecam Wam gorąco ten duet.









Składniki na około 12-15  sztuk muffinek:

2 jajka wiejskie
1 szklanka naturalnej maślanki
30 dag mąki pszennej tortowej
10-15  dag twardego sera żółtego np. cheddar
1 szklanka marchewki z groszkiem Hortex
½ żółtej papryki
Kawałek pora
1 łyżka posiekanej  natki pietruszki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej
Szczypta przyprawy piri piri lub Cayenne

Sposób przygotowania:


Marchewkę z groszkiem Hortex rozmrozić na sicie, dobrze osączyć. Por drobno pokroić, ser żółty  zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w drobną kostkę.


Jajka roztrzepać z maślanką. Wsypać przyprawy i wymieszać.



 Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz połową startego sera, dodać do masy jajecznej, wsypać natkę pietruszki, dodać pokrojone warzywa oraz mieszankę marchewki i groszku, wymieszać łyżką, ciasto ma mieć gęstą konsystencję, gdyby było za gęste można dolać odrobinę maślanki, gdy by było za rzadkie dosypać trochę mąki.


Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami, posypać  po wierzchu resztą sera. 





Piec przez około20- 25 minut w temp 180*c. (Do suchego patyczka)
Po wyjęciu lekko przestudzić.
Podawać ze szklanką soku multiwitamina Hortex.



 Smacznego!

Wpis dodaję do akcji kulinarnej 










4 komentarze:

  1. Przepyszne śniadanko :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe odwiedzinki, rownież pozdrawiam!

      Usuń
  2. Do tej pory robiłam muffiny tylko na słodko, ale chętnie spróbuję też takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się świetnie, nie mogę się doczekać aż zrobimy na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj