Sezonowość wyznacza rytm naszego życia, za oknami wiosennie
i radośnie, wszystko budzi się do życia, uwielbiam ten czas!
Wiosenny nastrój warto też wprowadzić do kuchni, teraz przychodzi pora na szybkie i kolorowe dania i smaczne pełnowartościowe śniadania na bazie moich ulubionych mrożonek Hortex które królują w zamrażarce cały rok, bo przecież nigdy nie wiadomo na co może przyjść ochota ;)
Są uniwersalne i pasują praktycznie do wszystkiego, doceniam to szczególnie w zimowym czasie gdy świeżych warzyw jest mało, a wybór mrożonek Hortex jest szeroki.
Wiosenny nastrój warto też wprowadzić do kuchni, teraz przychodzi pora na szybkie i kolorowe dania i smaczne pełnowartościowe śniadania na bazie moich ulubionych mrożonek Hortex które królują w zamrażarce cały rok, bo przecież nigdy nie wiadomo na co może przyjść ochota ;)
Są uniwersalne i pasują praktycznie do wszystkiego, doceniam to szczególnie w zimowym czasie gdy świeżych warzyw jest mało, a wybór mrożonek Hortex jest szeroki.
Feria barw sprawi, że poczujecie przypływ energii, smaczne
kolorowe muffinki , mięciutkie i wilgotne idealnie doprawione, w połączeniu z
multiwitaminowym sokiem Hortex to moja propozycja na pełnowartościowe
śniadanie.
W tych babeczkach jest ukryta moja pasja do gotowania i pociąg do
kulinarnych eksperymentów, i jeszcze szczypta fantazji!
Najlepiej je piec
wczesnym rankiem gdy domownicy jeszcze śpią, gwarantuję, że zapachy na pewno
przyciągną ich do kuchni.
Polecam Wam gorąco ten duet.
Składniki na około 12-15 sztuk muffinek:
2 jajka wiejskie
1 szklanka naturalnej maślanki
30 dag mąki pszennej tortowej
10-15 dag twardego
sera żółtego np. cheddar
1 szklanka marchewki z groszkiem Hortex
½ żółtej papryki
Kawałek pora
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej
Szczypta przyprawy piri piri lub Cayenne
Sposób przygotowania:
Marchewkę z groszkiem Hortex rozmrozić na sicie, dobrze
osączyć. Por drobno pokroić, ser żółty zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w drobną
kostkę.
Jajka roztrzepać z maślanką. Wsypać przyprawy i wymieszać.
Mąkę pszenną
wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz połową startego sera, dodać do masy jajecznej,
wsypać natkę pietruszki, dodać pokrojone warzywa oraz mieszankę marchewki i
groszku, wymieszać łyżką, ciasto ma mieć gęstą konsystencję, gdyby było za gęste
można dolać odrobinę maślanki, gdy by było za rzadkie dosypać trochę mąki.
Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi
papilotkami, posypać po wierzchu resztą
sera.
Piec przez około20- 25 minut w temp 180*c. (Do suchego patyczka)
Po wyjęciu lekko przestudzić.
Podawać ze szklanką soku multiwitamina Hortex.
Podawać ze szklanką soku multiwitamina Hortex.
Smacznego!
Wpis dodaję do akcji kulinarnej
Przepyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Dziękuję za miłe odwiedzinki, rownież pozdrawiam!
UsuńDo tej pory robiłam muffiny tylko na słodko, ale chętnie spróbuję też takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się świetnie, nie mogę się doczekać aż zrobimy na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń